NAZAD NA PRVU STRANU

Knjiga o Branku Obradoviću

Monografija posvećena Branku Obradoviću “Knjiga smeha bez zaborava” biće promovisana večeras u 19 sati u svečanoj sali Valjevske gimnazije.

Branislav Branko Obradović bio je karikaturista, strip autor, novinar i urednik, višestruko nagrađivan širom sveta za svoj rad. Preminuo je 2002. u Valjevu, u 54. godini.

Karikaturom se bavio od 1967, prve radove objavio je još kao srednjoškolac u Malom Ježu. Prvi strip „Nemirko“ objavio je u kragujevačkom listu Svetlost" 1970, a profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1975. godine. Najviše se bavio problemima privrede i društva, i kao novinar i kao satiričar. Imao je posebno prepoznatljiv likovni i pripovedni stil.

Ljiljana Ljiljak, Branko Obradović, Ljiljana Kecojević i Zoran Joksimović.

Ljiljana Ljiljak, Branko Obradović, Ljiljana Kecojević i Zoran Joksimović. (Foto: Boško Đoković)

Novinarski vek je proveo kao komentator i karikaturista nedeljnika Napred u Valjevu, gde je jedno vreme bio zamenik glavnog i odgovornog urednika. Bio je jedan od osnivača i predsednik Udruženja novinara Valjeva.

Kao karikaturista, Obradović je dobijao prestižne domaće i strane nagrade. "Pjera" je prvi put dobio 1981. godine, a 1984. na istom konkursu osvojio je treću nagradu. Nagrađivan je i na tradicionalnom Salonu antiratne karikature u Kragujevcu, kao i u Vršcu, Zemunu, Kruševcu, Leskovcu, Skoplju, Zagrebu, potom i u Italiji, Bugarskoj, Turskoj...

Nagrađivan je i za strip, a sa Nikolom Majdakom autor je animiranog filma "Ostrvo".

NAZAD NA VRH