NAZAD NA PRVU STRANU

Holandski lekar i počasni Valjevac: Premijera filma

Film “Arijus van Tinhoven – Valjevski Holanđanin” autora Slobodana Rakovića biće premijerno prikazan u ponedeljak 13. februara u velikoj Sali Centra za kulturu Valjevo (u 19.30).

Arijus Van Tinhoven bio je lekar, ratni hirurg, Holanđanin iz Haga. Proglašen za počasnog građanina Valjeva pre početka Prvog svetskog rata. (O počasnim građanima Valjeva, ovde, ovde i ovde). Došao je u Srbiju 1912, ubrzo po izbijanju Srpsko-turskog rata, kao predvodnik dobrovoljne medicinske misije. Doneo je tada rentgen aparat i po odlasku ostavio ga Valjevskoj bolnici. Za ispoljenu požrtvovanost Valjevci su ga prihvatili za svog počasnog sugrađanina.

CC

Van Tinhoven se nalazio u Valjevu, tada važnom vojnom medicinskom centru, i od leta 1914, dok borbi još nije ni bilo, do februara 1915. godine, u vreme velike epidemije tifusa pegavca. U svojim dnevničkim zapisima, publikovanim u Švajcarskoj već 1915. godine, svedočio je o pomahnitaloj bolesti koja ni njega nije poštedela, «oko 16 dana lebdeo je između života i smrti». Kazivao je i o surovostima agresora i ratnom užasu koji je za vreme Kolubarske bitke protutnjao kroz «ljupko Valjevo».

Upotpunjena njegovim novim iskustvima, stečenim u Draču pri lečenju vojnika i izbeglica pristiglih povlačenjem preko Albanije, ta svedočanstva dr Arijusa van Tinhovena su ponovo objavljena u Parizu 1918. godine u knjizi «Sa Srbima u Srbiji i Albaniji 1914-1916». Islustrovana su mnoštvom fotografija.

CC

Van Tinhoven je bio i predan fotograf koji je svojom džepnom kamerom, retkošću u to vreme, fotografisao tokom Prvog svetskog rata, i kasnije. Na njima su i slike Valjeva. O ovim fotografijama nije se znalo sve do 2015. godine, kada su ih njegovim unuci, koji žive u Americi i Meksiku, donirali Nacionalnoj biblioteci Holandije

NAZAD NA VRH