NAZAD NA PRVU STRANU

Počeci tenisa u Valjevu

Devedeset godina od početka organizovanog igranja tenisa u Valjevu

Interesovanje za tenis u Valjevu je počel odmah posle Prvog svetskog rata, ali do 1927. nije ništa učinjeno na stvaranju kluba. U Velikom jugoslovenskom sportskom almanahu, izdatom u Beogradu 1930, zabeleženo je da je Valjevski teniski klub osnovan 1927. inicijativom g. Živorada Grbića, profesora Gimnazije i svesrdnim zauzimanjem g. Mila Babića, optinskog inžinjera.

Valjevske teniserke 1930.

Valjevske teniserke 1930.

Jugoslovenski tenis savez formiran je 1922. u Zagrebu, kada je tenis u nas počeo naglo da se razvija. Beogradski tenis klub je u to vreme „prvi pružio ruku klubovima iz Šapca, Valjeva, Kraljeva...i pomogao ih savetom i primerom“. Aktivnosti u klubu su naročito krenule od 1928, kada je izgrađeno jedno od najlepših tenis igrališta u Srbiji u parku Pećina, poznatom izletištu Valjevaca, iznad restorana „Zdravljak“. Sa terena je tada pucao lep vidik na Valjevo, jer ga nisu, kao sada, zaklanjala visoka stabla borove šume. Projekat igrališta uradio je opštinski inžinjer Mile Babić, a glavni nosioci izgradnje bili su profesor Živorad Grbić i dr Milivoje Milenković, očni lekar i prvi savetnik u izgradnji projekta.

Teniserka Višnja Vuletić

Teniserka Višnja Vuletić

O interesovanju mladih Valjeva za novi sport u Almanahu je, između ostalog, zapisano: „Igrači, iako još mladi, sa oduševljenjem se predaju toj novoj za Valjevo vsti sporta koji među građanstvom uzima sve veće razmere.“ Nema podataka koliko je klub imao članova, ali na osnovu sačuvanih fotografija iz tog perioda stiče se utisak da je veliki broj devojaka bio zainteresovan za ovaj lepi sport.

Do Drugog svetskog rata među najaktivnijim u klubskoj upravi ali i kao igračice bile su: Ljuba Babić, Danka Tomić i Zora Matić (ćerka trgovca Milana Matića).

Zoran Tripković

Odlomak teksta prvobitno objavljenog u Narodnom kalendaru „Kolubara“ za prostu 1991. godinu. 

NAZAD NA VRH