NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Željko Obrenović

Najdraži kutak Valjeva? Ili okoline?

Pretpostavljam da su svi pre mene naveli Gradac, tako da ću probati da odaberem nešto drugo. Kameničko jezero, koje se nalazi u blizini Valjeva, i koje je poslužilo kao inspiracija za moj novi roman. Prosto je neverovatno da takvo nešto postoji i da često možete da imate čitavo jezero samo za sebe. Inače, jako volim i svoj kraj.

Kameničko jezero

Kameničko jezero (Foto: Moja avantura)

Odrastanje u Valjevu pamtim po...?

Igranju u nedovršenim kućama u kraju. Novo naselje je devedesetih bilo tek započeto i mnoge su se kuće gradile godinama, a neke ni danas nisu dovršene. Nama je to bio neiscrpan teren za istraživanje i igru. Od zaboravljenih sitnica koje bismo tamo pronalazili stvarali su se čitavi narativi od kojih neke i danas pamtim. Dečja mašta je neverovatna.

U Valjevu mi najviše smeta...?

Nekultura. Ali verujem da to nije vezano samo za Valjevo. Ne postoje prostori za svirke, niti neko ko bi ih organizovao. A opet, i da postoji, sumnjam da bi ih neko posećivao. Što me vraća na početak odgovora.

CC

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Sve mlade ljude koji postižu uspehe van svog grada (i države), a u svom gradu su potpuno (ili nedovoljno) poznati i priznati.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Nalazište nafte i dobrog čoveka koji to ne bi iskoristio samo za sebe.

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Kulturu.

Bilo bi dobro da se Valjevo ugleda na...? (Zašto?)

Na neko fiktivno utopijsko mesto gde se umetnost ceni i razume.

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Željko Vitorović

 * * *

Željko Obrenović je rođen 1982. godine u Valjevu. Diplomirao je na katedri za srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane Srpski psiho (Laguna, 2007), Talog (Booking, 2012) i Kameno jezero (Kontrast, 2016), kao i strip Karton siti (Modesty stripovi, 2016).

NAZAD NA VRH