NAZAD NA PRVU STRANU

Podsećanje: Film 'Marš na Drinu'

U Valjevu i okolini sada je u toku snimanje filma o Petom pešadijskom puku.

Na beogradskom Kalemegdanu u toku je izložba plakata jugoslovenske kinematografije. Među njima je i onaj za film “Marš na Drinu”, sniman pre oko pola veka u Valjevu.

Filmska istorijska priča Živorada Žike Mitrovića «Marš na Drinu» o srpskom ratničkom trijumfu 1914. godine na Ceru, nazvana po istoimenom delu kompozitora Stanislava Biničkog, snimana je u Valjevu i njegovoj okolini 1963. (Pročitajte i o nastanku kompozicije „Marš na Drinu“ u Valjevu). Valjevski Tešnjar, predeli uz put prema Loznici, most na Kolubari na putu Divci-Mionica, lokalitet Lipe u selu Mionici, središna ulica na Ubu a možda i još poneka mesta korišćeni su kao poželjni ambijenti za takva filmska zbivanja.

CC

Izvesna svedočanstva o tome su, uz žive uspomene Valjevaca, i poneka trajna svedočanstva – sačuvane fotografije i novinski članci.

Noseće uloge u filmu «Marš na Drinu» imali su Ljuba Tadić, Aleksandar Gavrić, Zoran Radmilović, Dragomir Bojanić Gidra, Husein Čokić, Branislav Ciga Jerinić, Branko Pleša, Petre Prličko, Ljubiša Jovanović...

Okolnost da je filmski «Marš na Drinu» nastajao u valjevskim predelima učinila je da se među njegovim akterima, makar kao epizodisti, nađe i nekoliko Valjevaca – Veca Andrić, Đoka Stojanović, Mile Pavić, Smilja Čolaković... Još ih je više učestvovalo u snimanju masovnih scena.

Na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli «Marš na Drinu» je nagrađen Srebrnom arenom, reditelj Mitrović Zlatnom arenom. Uz to, Žiki Mitroviću je za to delo pripala i Oktobarska nagrada Beograda.

«Film je – prema viđenju Petra Volka – rađen u snažnim potezima, sa velikim brojem učesnika, uz mnogobrojne rekonstrukcije, sa dosta vernom atmosferom i sa nekoliko izuzetno snažnih kreacija tako da nije samo ostavljao utisak na gledaoce nego se dugim trajanjem potvrđivao kao umetničko delo i istorijsko svedočanstvo».

U potpunosti je, nešto kasnije, bilo pripremljeno i snimanje drugog dela tog filmskog epa, trebalo je da se zove «Komandant». Nije ostvareno!

Iz Kalendara “Kolubara” za 2014.

NAZAD NA VRH