NAZAD NA PRVU STRANU

Uređenje Mejine česme

Generacije Valjevaca dolazile su na Mejinu česmu kao izletište. Bila je povod brojnim projektima uređenja obala Gradca ali je, i pored toga, polako je zaboravljana. Svi apeli da se obnovi, osveži i spreči zagađenje nisu imali odjeka, sve do aprila 2017. godine.  

Ljuba Popović i Slobodan Jevtić Pulika

Ljuba Popović i Slobodan Jevtić Pulika (Foto: izvor Društvo istraživača Facebook strana)

* * *

Mejina česma je, po zvaničnim podacima, izgrađena 1929. godine zaslugom Milana Gođevca, koji je poticao od najčuvenije porodice valjevskog kraja koja je poznata po svojim veštim graditeljima.  je da su ovi vešti majstori izgradili brojne crkve i kuće za stanovanje širom Srbije. Međutim, među Valjevcima koji su se malo više interesovali istorijom ove česme, kruži nezvanična činjenica da je česmu pre Milana Gođevca prvobitno izgradio Turčin po imenu Mehmet beg Plavić krajem 19. veka. Mehmeta su zvali i Meho, pa otuda i izmenjeno Meja. Meho je napravio još jednu česmu, 100 m uzvodno, međutim ta česma je bila zasuta prilikom asfaltiranja puta. Ime joj je bilo ,, Plavića česma", po begovom prezimenu, dok je ova nizvodno Mejina (Mehina) česma, nazvana po begovom imenu.

U „Glasu Valjeva” od 24. novembra 1929. g. piše da je česma „lepo ozidana, cementirana, postavljena na jako betoniranom rezervoaru za prikupljanje vode, tako da je oko izrade utrošeno blizu 10.000 dinara i služiće kao lepa uspomena plemenitosti današnjice budućim generacijama”. U novinskom tekstu se predlaže uređenje puta od Mejine česme do Tadića mlina i ostavlja to u amanet Društvu za ulepšavanje Valjeva i okoline. (Pročitajte i tekst Ljiljane Ljiljak “Valjevski izvori, česme i fontane” o ovoj česmi.)

* * *

CC

Ideja o uređenju prostora Mejine česme se javila u Istraživačima krajem leta 2016. godine, kada smo želeli da imamo sastanke u prirodi. Želeli smo da očistimo spomenik i uklonimo granje, ali smo shvatili da to ne možemo sami, tako da je ta ideja ostala da ''stoji sa strane''.

U decembru je Ministarstvo omladine i sporta raspisalo konkurs za pisanje projekata čija je glavna tema bila aktivizam mladih u Mačvanskom i Kolubarskom okrugu. Iskoristili smo tu priliku i seli i napisali projekat koji je prošao u drugi krug (Nenad Đorđić, Predrag Đorđić, Matija Dodović, Teodora Aćimović i Ana Ulemek - članovi projektnog tima).

CC

U martu je i Grad Valjevo raspisao konkurs za projkte. Tu smo takođe dobili određena sredstva.

Nakon toga smo odredili datum realizacije projekta i krenuli sa prirpremom logistike. Našli smo sponzore (firme Bosis, Kej...)

Voda je ispitana, i nije za piće.

CC

Važno je naglasiti da projektom nisu predviđeni ozbiljni građevinski radovi, pre svega zato što nemamo dovoljno novca. Trudimo se da dobijeni novac iz projekata iskoristimo na najbolji mogući način i da koliko-toliko uredimo izgled česme kako bi Valjevci dobili još jedno mesto na Gradcu na kome mogu da uživaju.

CC

U ponedeljak, 24. aprila dva šumara su došla da poseku granje i korov kako bi volonteri mogli da rade naredna tri dana. Volonteri su većinom srednjoškolci i članovi Društva istraživača. Potrebno je da se uklone grafiti sa česme, ukloni pokošeno granje, poploča glavni prilaz česmi i obezbedi adekvatan mobilijar. Otvaranje je predviđeno za subotu 28. april u 12h, uz muzički program. Ukoliko nam vreme ne dozvoli , otvaranje će se pomeriti za 2. ili 7. maj.

CC

Cilj ovog projekta nije samo vizuelno uređenje česme već i omladinski aktvizam kojeg je u poslednje vreme u Valjevu sve manje. Ono što je bitno je to da se našom inicijativom u gradu nešto dešava. Istraživači će se potruditi da kroz druženje u prirodi obnove staro izletište i učine Valjevo bogatijim za još jedno uređeno mesto.

NAZAD NA VRH