NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Marka Tomić Đurić

Najdraži kutak Valjeva? ili okoline?

Gradski trg sa spomenikom Dragojlu Duduću. Pored toga što spada u najvrednija arhitektonsko-urbanistička ostvarenja iz poslednjih decenija prošlog veka, skladno i nenametljivo rešenje arh. Milana Lojanice jedno je od obeležja urbanog i modernog Valjeva. Veoma lepe uspomene iz vremena odrastanja vezuju me za Naselje Kolubara 2. Drago mi je što mogu sa značajne vremenske distance i sa stanovišta struke da kažem da je to najlepši primer arhitekture stanovanja u Valjevu. Kvalitet stambenih objekata kao i izgrađenog okruženja čini ambijent koji se i dalje može smatrati uzorom u ovoj oblasti projektovanja.

Odrastanje u Valjevu pamtim po...?

Bezbrižnom detinjstvu, Osnovnoj školi „Andra Savčić“, treninzima odbojke. Najlepši period odrastanja i mladosti vezuje me za Gimnaziju, gde sam stekla najčvršća i najvrednija prijateljstva.

CC

U Valjevu mi najviše smeta...?

To što je Tešnjar postao mesto lošeg ukusa i loših zvukova. Veliki i neprijatan problem postaju i brojni psi lutalice koji krstare gradom. Branu Stubo Rovni smatram nepotrebnom ovom gradu i njegovoj okolini. Ne mogu a da ne primetim krajnosti u načinu razmišljanja sugrađana ‒ sa jedne strane nedostatak kritičkog sagledavanja, a sa druge zanemarivanje stečenih vrednosti i nesumnjivih kvaliteta koje ova sredina poseduje.

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Prirodno i duhovno bogatstvo kojim je okruženo; na darovite, pametne i vredne ljude iz ovog grada.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Mogućnosti da se odupre sve većoj nemaštini, materijalnoj i duhovnoj.

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Jedni na druge.

Bilo bi dobro da se Valjevo ugleda na...?

Za početak bilo bi dobro zadržati i negovati sve ono što je dobro. Veliki je broj uspešnih i dobrih rešenja, koja se mogu preuzeti i primeniti u cilju poboljšanja kvaliteta brojnih segmenata života u Valjevu.

Predložite budućeg učesnika Kolubarinog upitnika

Katarina Jovičić

* * *

CC

Marka Tomić Đurić, rođena u Valjevu 1982, istoričar umetnosti. Radi u Balkanološkom institutu SANU kao istraživač-saradnik.

 

NAZAD NA VRH