NAZAD NA PRVU STRANU

Odrastanje uz herojsku prošlost

Zlatko Paković, pozorišni reditelj, pisac, kolumnista Danasa i pozorišni kritičar, rođen je 1968. godine u Valjevu. U intervjuima i javnim nastupima govorio je u više navrata o svom valjevskom odrastanju, posebno u svetlu revolucionarne prošlosti ovog grada.

Prenosimo dva odlomka o njegovim mladim valjevskim danima i kako su ga oni oblikovali, iz 2013. i 2017. godine.

Kad sam učio školu u Valjevu, osnovnu i srednju, ja sam znao, gotovo kao žitija svetaca, koja ću čitati kasnije, biografije heroja i heroina iz Narodnooslobodilačke borbe. Te biografije su mene uvele u jedno stanje iskušenja, u jedno neprestano mladalačko samoispitivanje, i to naročito vatreno baš u periodu buđenja erosa – govorim krajnje lično sada, ali mislim da mnogi dele to iskustvo, posebno moja generacija. Stalno sam se preispitivao da li bih ja mogao kao, recimo, narodna heroina Cana Babović, da izdržim da mi glavu stave u mengele, a da ne izdam drugarice i drugove. To su bili moji strahovi – da budem na visini erotskog zadatka. Sada živimo u društvu koje pred omladinu ne stavlja više takvu vrstu dilema, strahova i imaginarnih užitaka.

Republika - Predavanje Zlatka Pakovića u Matičnoj biblioteci "Ljubomir Nenadović" u Valjevu održano 5. juna povodom dobijanja statusa ustanove od nacionalnog značaja (10. maja 2013. godine odlukom Vlade Republike Srbije)

* * *

CC

Karijera i sudbina vrlo retko idu jedna s drugom. Ja sam u takvom okruženju rastao. Ja sam 18 godina živeo u Valjevu i svakog dana sam mogao da vidim spomenik Stevanu Filipoviću, i to je moja amajlija. To je mlad čovek od 27 godina koji je ispod vešala radosno uzvikivao "Smrt fašizmu!" i pokazao narodu, svetu, ljudima, građanima koji su tu izvedeni pred njegova vešala da budu ubijeni u pojam, i dao novo poimanje života i smrti. Umro je kao heroj i nešto uradio od svog života. A neko poživi sto godina pa ne uradi ništa. Mislim da je Mirko Kovač potpuno u pravu kad kaže da je elita gora od rulje. Elita je vrlo spremna na kompromise. A ja sam odmalena naučio da kad pravite tu vrstu trulih kompromisa, unosite trulež u sopstveno biće i onda neminovno propadate. 

Vreme - 13. april 2017.

NAZAD NA VRH