NAZAD NA PRVU STRANU

Poetski izraz valjevskog novinara

Reč na otvaranju izložbe novinara Radovana Lazarevića u Mionici, u petak, 26. maja

Mi koji Lazu, Radovana Lazarevića, poznajemo, nismo iznenađeni njegovom potrebom da i na jedan drugi, poetičniji način, beleži svet oko sebe i situacije koje iz raznoraznih razloga nisu mogle biti tema njegovih televizijskih izveštaja. Te teme su Inspiracija njegovom slikarskom izrazu...Lično znam da on poseduje oduvek tu lirsku crtu ličnosti, koja ga i čini posebnim...

CC

Razgovarali smo više puta od njegovog slikarskog “prohodavanja”…Uz veliku Snežinu podršku, ali i beskrajno razumevanje i ljubav kojom ga i dalje obasipa, objašnjavao mi je da beleži uglavnom aktuelne situacije .Ponekad i ukazuje na ono sto sluti da nas može zadesiti..

Često je veoma zabrinut, svedočeći na sebi svojstven način, da Valjevski kraj i Srbija najčešće idu trnovitim putem, koji akterima teško pruža sigurnost I perspektivu…Znam da ga boli što primitivizam, nemoral, interesi - potiskuju ideale.

Sve je to Laza nasikao, na svoj način, svojim izrazom.

Čest motiv, uočljiv, jeste Medvednik, gorostas koji nadvisuje zavičaj kao simbol posebnosti duha ovdašnjeg. Kolubarskog.

Ispratio je i one koji su otišli, tražeći bolju šansu za sebe...Emociju je iskazao nesputan kamerom, mikrofonom i izgovorenom rečju..

Simbolično kazuje i da je za neke vreme ne samo stalo, nego je krenulo unazad. Od lošijeg prema još gorem...

CC

Upitan je, zrelošću svojih godina i velikog novinarskog iskustva, za dane koji slede i sudbinu okruženja, ne samo zavičajnog…Slutnje prenosi na platno, bez pretenzije da fascinira slikarskom briljantnošću, koliko da podstakne dijalog sa nama koji odgonetamo njegove poruke…

Podstičem ga u tome, radujući se susretima i prijateljstvu koje je nadraslo profesionalnu saradnju.

Sa posebnom emocijom koju delimo ka onom koji nam je trasirao novinarski put i koji je Mionicu, a zahvaljujući nestvarnom Sankoviću u zaleđu, učinio divnim ambijentom za Lazinu novu izložbu. Zdravko Ranković je isprepletao Lazino i moje prijateljstvo zauvek, pa je nemoguće da njegovo ime ne pomenemo ovde i sada…I znam da je Lazi ova izložba iz tog razloga posebna.

Čestitam ti na izložbi i hvala na prilici da ovo sve kažem!

NAZAD NA VRH