NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevci na Triglavu

Triglav 1984. i 2017.
Triglav 1984. i 2017.

Dva Valjevca, braća Zoran i Dragan Božić, popeli su se poslednjeg avgustovskog vikenda na Triglav, najviši vrh Julijskih Alpa, Slovenije, i bivše Jugoslavije. Obojica zaposlena u Policijskoj upravi Valjevo, inače se ne bave planinarenjem, ali im je želja bila da osvoje ovaj vrh na kome je Zoran već bio kao srednjoškolac, 1984. godine. Tada je išao sa izviđačima Krušika. Ovog puta njih dvojica su otišli sami.

Triglav

Triglav

Triglav

Triglav

Triglav

Triglav

Triglav 1984. i 2017.

Triglav 1984. i 2017.

Zoran nam priča da su dugo čekali ovaj momenat: devedesetih se nije moglo lako stići, a kasnije je bilo do usklađivanja porodičnih obaveza, materijalnih mogućnosti i vremenskih prilika. Ovog avgusta se konačno sve sklopilo.

Peli su se severnom stranom, uspon traje pet do šest sati, a problemi nastaju pri vrhu, gde je staza izuzetno uska i strma, a ima i dosta penjača i čekanja da se mimiođu. Ni njihova pripremljenost nije bila usklađena sa ovim izazovom. “Mnogo je lakše bilo kad sam bio klinac”, kaže Zoran. “Bio sam u boljoj kondiciji, i nisam se plašio visine. Sada, na nekim mestima bukvalno nisam smeo da pogledam ispod sebe. Ipak, adrenalin pomogne da se kriza pregura i stigne na vrh.” Iako priznaje da ovako nešto sigurno neće ponavljati, srećan je što je na čuveni Triglav još jednom stigao: “Uzbuđenje je neverovatno i suze same teku, ne možete da ih zaustavite,” kaže Zoran Božić opisujući svoju avanturu.

NAZAD NA VRH