NAZAD NA PRVU STRANU

In Memoriam: Slobodan Raković – Raka (1948-2017)

Valjevo je ostalo bez još jednog istaknutog novinara koji su stvarali njegovu medijsku istoriju prethodnih decenija.

Ekonomista po obrazovanju, Slobodan Raković bio je novinar Radio Valjeva od 1972, dopisnik TV Beograd 1977-2003, novinar Pregleda od 2003. Jedan je od pokretača i prvih urednika „Istraživača“ i „Valjevskih omladinskih novina“, prvi urednik stalnog dopisništva TV Beograd iz Valjeva (1988-2000) i Televizije Valjevo, urednik lista „Reč nedelje“ (prvi valjevski privatni nedeljnik). Autor je mnogih dokumentarnih priloga i emisija. Poslednji u nizu bio je film “Arijus van Tinhoven – Valjevski Holanđanin”, premijerno prikazan u februaru ove godine.

Iz Kluba Radio Valjeva

Iz Kluba Radio Valjeva

Bio je dugogodišnji saradnik Revije „Kolubara“ i Kalendara „Kolubara“.

U aprilu ove godine podelio je sa nama uspomene o svom detinjstvu i mladosti u Valjevu (prvi i drugi deo). Iz ovih živopisnik tekstova prenosimo sećanje na dolazak prvog televizora u porodičnu kuću koji je, možda, dopineo njegovoj kasnijoj vokaciji:

„Čudnim spletom okolnosti, 1958. godine, u našu kuću se uselio televizor. Raša Jovanović, potonji legendarni direktor „Jablanice“, bio je šef izgradnje Pančevačkog dečijeg odmarališta na Divčibarama. Pančevci su nabavili i televozor, a kako su radovi, po običaju, kasnili Raša, koji je stanovao kod nas, doneo je televizor. Na krov je instalirana antena i svako veče soba je bila prepuna komšija. Zanimljivo je da je po jedan od njih veče provodio na tavanu „jureći“ signal, jer još nije bio izgrađen repetitor na Vodovodu, na Pećini. Sećam se da smo gledali prvi TV dnevnik i svi su bili ponosni na Miću Orlovića, posebno oni koji su ga poznavali. Posle nekoliko meseci televizor je vraćen na Divčibare.“

Mnogi valjevski novinari upravo Raku pominju kao svog prvog i najvažnijeg učitelja novinarsske profesije, a posebno televizijskog novinarstva.

Komemoracija će biti održana u Velikoj Sali SO Valjevo 4. novembra u 11.30, a sahrana u 14 sati na Novom groblju u Valjevu.

NAZAD NA VRH