NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Dragan Stanković Lidža

Najdrži kutak Valjeva? Ili okoline?

Ne bih posebno isticao ni jedan toponim ili objekat,  jer ih ima mnogo i gotovo svakodnevno doživljavam prijatne senzacije u gradu i van njega --- zbog toga sebe smatram srećnim čovekom.

CC

Ipak, ne mogu a da ne pomenem prijatelje i ujedno jatake kod kojih često i rado odlazim sa društvom. To su: Sveta iz Degurića, Desimir i Radmilo sa Povlena, Sveta sa Medvednika, Pera sa Torničke Bobije, Mile iz Podbukova, Goca i Vlada iz Balinovića... Nedostaju mi odlasci na Maljen kod  čika  Lula narodnog lekara i travara, koji više nije među živima.

D.J. Božidar Milošević poznatiji kao Boža Grobar, valjevski Bob Dilan

D.J. Božidar Milošević poznatiji kao Boža Grobar, valjevski Bob Dilan

Odrastanje u Valjevu pamtim po...?

Pamtim po prašini u "Boliničkom bloku" tj. naselju Sreten Dudić, gde i danas živim, jer od mnoštva dečurlije i njihove  igre trava nije stizala propisno da poraste. Večito prljavih ruku od igranja klikera i igre par-nepar u slidže. Joce Vrućine se nisam plašio, ali od Anke Partizanke me je podilazila jeza kad bi se sreli "jedan na jedan". 

Strast za putovanjima sam, valjda, stekao igrajući se u parkiranim teretnim vagonima na železničkoj stanici gde me je deda Spasoje odvodio.

Polaskan sam kakvu sam galeriju likova upoznao kao osnovac u IV školi. Sećam se kao danas, kad smo čoporativno, mi dečaci, odlazili i hvatali ribu  improvizovanim  mrežama od starih zavesa. Kako smo odrastali, odlazili smo separatno na reku sa svojim pecaljkama, mislima i nadirućim hormonima. Haha...

Sa zadovljstvom se sećam četiri godine provedene u srednjoj Ekonomskoj školi i momenta kada sam sa terase mahao roditeljima i sestri dok su u belom Renault 4 odlazili u selo za vikend, a ja to više nisam morao da radim.

A, onda je u moj život došla muzika koju je emitovao prvi i neponovljivii valjevski D.J. Božidar Milošević daleko poznati kao Boža Grobar, sa legendarnog terena KK Student. Već sa šesnaest smo vozom  odlazilii u Beograd na koncerte  i vraćali se promrzli u ranim jutarnjim satima. 

U Valjevu mi najviše smeta...

Kriminalna  aero zagadjenost tokom zimskog perioda, nesposobnost da se ta primarna selekcija otpada,  već jednom, sprovede u delo po celom gradu u XXI veku!!!!!!!!!!!!

Smeta mi nakaradna estetika, počev od politike i  arhitekture (koja je na delu u užem gradskom jezgru), pasivIzam i inertnost anestezirane mase. Amorfne, naravno. 

CC

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na..?

Na svoje istinske obožavaoce tzv. lokal patriote koji se ne foliraju, nego jedva dočekaju kada ih pitaju odakle su. Često sam bio  u prilici da, nakon upoznavanja sa nekim , čujem nešto u stilu  "od vas valjevaca čovek više ne može da živi. Svuda vas ima...." Tada se, iz nekog razloga, ceriim i nasladjujem...... 

Dobra vila bi Valjevu donela....?

Ne treba da išta donosi. Dovoljno bi bilo  da se samo pojavi sa svom svojom lepotom ....... i neka povede drugarice....Jer,  ove naše vile mahom odoše.......kojekude...

CC

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Eroziju kuraži, tu pred našim očima. Ne obračamo pažnju na to da odavno nismo avangaradni u poredjenju sa gradovima slične veličine, nego smo se utopili u srpski prosek.

Zvona za uzbunu su davno počela da zvone, a mi delamo u stilu "lako ćemo".  Potrebna ili tzv. kritična masa ljudi,  koja bi nas vratila tamo gde pripadamo, još uvek postoji ali nedostaje i zamajac.

Ne obraća se pažnja, ne nedovoljno  nego nikako,  na to da Valjevo nema ni prostor ni publiku za  nešto slično nekadašnjem Klubu  "Централ".

CC

Bilo bi dobro da se Valjevo ugleda na....( Zašto?)

Svoj život u Srbiji vidim samo u Valjevu, za sada... Možda bi trebalo podeliti iskustva sa gradovima koji već imaju profesionalno pozorište.. Možda.. Ljudi  slabo putuju. Ogromna većina zbog nemaštine, a "Putovanja su, zapravo, poredjenja", reče jednom Ivo Andrić.

CC

Predložite budućeg učesnika - učesnicu Kolubarskog upitnika

Dr. Predrag Ilić, ginekolog, Valjevac na privremenom radu u Beogradu

* * *

Dragan Stanković Lidža: Rodjen u Valjevu 1966. godine. Zavrišio srednju Ekonomsku u Valjevu i Ekonomski fakultet u Beogradu. Magistrant na rimskom "La sapienza"  i Beogradskom Univerzitetu na programu "State management and humanitarian affairs". Radi kao samostalni stručni saradnik u Gradskoj Upravi Valjevo.

 

 

NAZAD NA VRH