NAZAD NA PRVU STRANU

Kolubarin upitnik: Ljubomir Radović

Najdraži kutak Valjeva? Ili okoline?

S obzirom na to da sam prirodnjak, jako mi je teško da izdvojim samo jedan deo prelepe prirode u kojoj je smešten naš grad. Neka to bude predeo klisure Gradca, poznat pod imenom Šareno platno, koji me svakim novim obilaskom podjednako oplemeni i oraspoloži.

Odrastanje u Valjevu pamtim po...?

Sećanja na detinjstvo provedeno u Valjevu pružaju mi osećaj sreće, zadovoljstva, nostalgije, bezbrižnosti... Ovaj grad mladom naraštaju omogućava neverovatnu samostalnost već u ranoj mladosti, što je generacija kojoj ja pripadam, čini mi se, odlično iskoristila, uprkos užasnom periodu u kojem smo postajali ljudi. Loptanje po ulicama, igralištima, druženje i filosofiranje u parkovima... Brojna prijateljstva zasnovana još u školskim danima opstaju i potvrđuju ovo o čemu govorim.

U Valjevu mi najviše smeta...?

U Valjevu mi najviše smeta neodgovoran odnos rukovodećih ljudi grada prema samom gradu, potrebama grada i njegovih građana.Ima zaista mnogo problema, počev od zagađenosti vazduha pa sve do lošeg ekonomskog statusa velike većine Valjevaca. Primetan je ozbiljan nedostatak sluha za mlade generacije i sputavanje njihovih ideja, želja, motiva za kvalitetnim i produktivnim radom. Veliki problem je i sama gradska infrastruktura, koja ne prati činjenicu da smo uveliko u XXI veku. Kulturna politika grada bi, u skladu sa tradicijom, morala biti na mnogo višem nivou nego danas.

CC

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na...?

Valjevo bi trebalo da bude ponosno na fantastičnu prirodu, na svoju zapaženu ulogu u istorijskom razvoju moderne Srbije, na velikane poput Prote Mateje Nenadovića,vojvode Živojina Mišica, Desanke Maksimović... Na Valjevce koji su otišli odavde, sjajne ljude koji su izgradili velike karijere i koji pronose ime ovog grada gde god da se nalaze. Poseban akcenat stavljam i na naše porodice, komšije, prijatelje i poznanike, koji su uprkos teškoćama života u Valjevu ostali ovde i uzimaju učešće u borbi za kvalitetniji život svih nas.

Dobra vila bi Valjevu donela...?

Dobra vila bi deci Valjeva donela bezbrižnije odrastanje, a njihovim roditeljima da ne razmišljaju o tome imaju li dovoljno sredstava za hranu, odeću, za školovanje svoje dece, već samo dileme kuda ići na letovanje i zimovanje.

CC

U Valjevu nedovoljno obraćamo pažnju na...?

Veliki broj naših sugrađana ne zanima na koji se način našim gradom upravlja, prepuštajući tako svoju sudbinu u ruke ljudi, koji ostvaruju isključivo lične i partijske interese. Pojedini sugrađani su nažalost u potpunosti nezainteresovani i za brigu o onim vrednostima koje su prethodne generacije uspele da stvore i očuvaju.

Bilo bi dobro da se Valjevo ugleda na...? (Zašto?)

Valjevo treba da se ugleda na gradove razvijenog dela Evrope. Možemo mnogo toga naučiti i primeniti od njihovog modela, počev od pitanja zaštite zivotne sredine, ekonomije, organizacije njihovih gradskih uprava, ustanova i javnih preduzeća. Bilo bi dobro pronaći u našoj neposrednoj okolini primer dobre prakse, poput grada Šapca, u kojem građani imaju važnu ulogu u donošenju odluka koje se tiču njihove budućnosti. Tamo građani po mesnim zajednicima neposredno odlučuju šta će se graditi za deo novca koji su stanovnici tih mesnih zajednica uplatili u gradski budžet kroz poreze.

Predložite budućeg učesnika/učesnicu Kolubarinog upitnika

Moj predlog za sledećeg učesnika Kolubarinog upitnika je Branko Popović.

* * *

Ljubomir Radović: rođen u Sarajevu 1982. godine. U Valjevu, gde je završio osnovnu školu i Valjevsku gimnaziju, živi od 1992. godine. Diplomirao geografiju na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Sa osnovnim znanjima iz ove nauke upoznaje učenike u četiri valjevske škole. Samostalni odbornik u Skupštini grada Valjeva, aktivista udruženja LOKALNI FRONT VA...

NAZAD NA VRH