NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevka i Vučić

Ako bi hteli psihološki objasniti otpornost i srčanost naših predaka, morali bi uzeti u obzir mnoge momente i okolnosti, ali je nesumnjivo da je uloga njihovih žena, majki i sestara u tom pogledu bilavrlo značajna i...možda presudna. Mi saizvesnom sumnjom čitamo i slušamo priče i epizode o životu i podvizima tih naših amazonki, nemogući da ih, pod uticajem današnjih omekšalih naravi i istančanih nerava, razumemo i shvatimo.Pa ipak, to nisu mitovi i legende, one su stvarno postojale i u istini bile junačne, postojane i plemenite, jer o tome svedoče mnogi izvori koji nam stoje na raspolaganju.

Toma Vučić Perišić

Toma Vučić Perišić

Kad je Toma Vučić-Perišić pošao da uguši Katansku bunu 1844. godine zadržao se u Valjevu nekoliko dana i bio se smestio ukući kneza Jovice Milutinovića, koji se nalazio u emigraciji kao protivnik tadašnjeg režima. U jeku hapšenja i maltretiranja tadašnjih valjevskih građana, bio je zatvoren i mladi Ranko Gođevac, razume se, bez ikakvog povoda i krivice. Njegova ojađena majka dotrča kući kneza Jovice, pa stane moliti ovoga ženu Peladiju, da pomogne, ako što može, da se njen sin spase bede. Peladija, iako domaćica po nuždi, nije rado gledala svoga nezvanog gosta, i trudila se da nikako ne dođe u dodir s njim, u toliko pre što je Vučić svojim oholim držanjem i zavedenim terorom zadavao strah i trepet.Ali saosećajući sa Rankovom majkom, ona ne mogaše ovu odbiti i morade intervenisati.

Knez Jovica Milutinović

Knez Jovica Milutinović

Jedno veče, kad je ozloglašeni Vučić sa svojom svitom bio pri večeri, Peladije se obuče u svečano odelo i nakiti svojim draguljima, uprkos svoga položaja, koji ni malo ne beše zavidan usled protivničkog držanja njenog muža. Tako nameštena, ona dostojanstveno stupi u trpezariju. Nenaviknuti na njenu pojavu, svi se prisutni primetno iznenadiše. Ona nazva dobro veče, pa se bez ikakvog uvoda obrati direktno Vučiću, koji kao nekakav aga seđaše u čelu sofre.

Žena iz Valjevskog okruga

Žena iz Valjevskog okruga

„Gospodaru, tvoji sejmeni uhapsiše jedno naše dete – Ranka Gođevca, koji nema nikakve krivice. Ako njegov otac možda i ima nešto na duši, njegov je sin potpuno nevin i ne može odgovarati za delo svoga oca. Zato te molim, da narediš da se Ranko odmah pusti iz zatvora.

CC

Dok je Vučić nemo, ali strogo posmatraše, prisutni mumlajući počeše negodovati zbog njene drskosti, kako oni oceniše njen postupak. Peladija se na njih prezrivo iskosi, a po izvesnoj verziji pokaza im na Jovičine pištolje, koji su visili na zidu. I ko zna kako bi se, možda završilo to veče da Vučić, nesumnjivo impresioniran Peladijinom slobodom i njenim dostojanstvenim držanjem, ne dade znak rukom svojoj sviti da se umiri, a sam glasno naredi jednom od njih da odmah ide i pusti Ranka, bacivši jedan munjevit pogled na Peladiju, kao da je hteo reći da je stvar uređena. Peladija je isto tako dostojanstveno napustila trpezariju, kao što je u nju i stupila.

Beleg knezu Jovici Milutionviću u Sankoviću

Beleg knezu Jovici Milutionviću u Sankoviću

Iz knjige „Valjevo u prošlosti“, Radovana M. Draškovića (Izdavač: Milić Rakić, 1987)

NAZAD NA VRH