NAZAD NA PRVU STRANU

Akcija: Da Valjevo prodiše

Revoltirana činjenicom da je zimsko zagađenje u Valjevu već godinama izuzetno visoko, valjevska porodica Petrović odlučila je da nešto preduzme. Sinoć su, u originalnoj akciji, spomenicima u parku na Jadru stavili hirurške maske kao podsetnik da se u Valjevu teško diše i da je zdravlje građana ozbiljno ugroženo.

(Foto: Porodica Petrović)

(Foto: Porodica Petrović)

“Dosta nam je letargije i dopuštanja da se svi problemi na lokalu sistematski zanemaruju. Ne možemo da promenimo sve odjednom,ali možemo da skrenemo pažnju na strašno zagađenje vazduha u Valjevu koje nas truje predugo. Svako ko je proveo bar jedno popodne u Valjevu zna zašto smo toliko ljuti. Što se vise sugrađana angažuje, imaćemo više šanse da se pomerimo sa mrtve tačke”, kažu za Reviju Kolubara.

(Foto: Porodica Petrović)

(Foto: Porodica Petrović)

Ideja je, kažu, nastala spontano u krugu prijatelja, a ciljevi i predlozi akcije su sledeći:

  1. neophodno je iskoristiti kapacitete toplane koju već imamo i omogućiti sto jeftinije priključenje na istu novim korisnicima, tako što će se trošak priključenja raspodeliti na duži vremenski period i biti priključen računu za grejanje. Tako bi se smanjio broj individualnih ložišta u gradskom jezgru.
  2. pod hitno priključiti bolnicu i ostale velike potrošače na daljinski sistem grejanja;
  3. promeniti način naplate daljinskog grejanja sa naplate po kvadratu grejne površine na naplatu po utrošku;
  4. izvor finansiranja: pod pretpostavkom da u gradskom i republičkom budžetu nema dovoljno sredstava za ovaj projekat,obratiti se odgovarajućim fondovima EU za savet, projekat, kredit ili, u najboljem slučaju, bespovratnu pomoć.

(Foto: Porodica Petrović)

(Foto: Porodica Petrović)

Petrovići pozivaju Valjevce da im se priduže: “Nadamo se da će se što više nasih sugrađana priključiti akciji #DaValjevoProdiše u narednim danima i da će naš mali doprinos pokrenuti trenutnu situaciju sa mrtve tačke.”

(Foto: Porodica Petrović)

(Foto: Porodica Petrović)

NAZAD NA VRH