NAZAD NA PRVU STRANU

Statistika grada

Prema podacima koje je Republički zavod za statistiku objavio ovih dana, možemo da zaključimo:

Valjevo je grad sredovečnih - prosečna starost je 44 godine. (To, naravno, ne znači da je najviše građana u ovoj životnoj dobi, pošto ne znamo kakva je tačno distribucija po godinama).

CC

Prosečan životni vek je 75 godina. U poređenju sa tim, u 28 zemalja EU životni vek je za poslednjih 15 godina porastao sa 77.7 na 80.6 godina.

Tendencija broja stanovnika je opadajuća. Sadašnja projekcija za narednih dvadesetak godina, uključujući migracije – je deset hiljada manje ljudi u Valjevu i okolnim naseljima nego danas (sa oko 87 hiljada na 77 hiljada).

Prosečan broj članova domaćinstva je 2,87.

CC

Od 2014. do 2017. porastao je za oko 50 i broj sklopljenih brakova i broj razvoda.

Prema podacima, porasli su i zaposlenost i zarade od 2015. do 2017. godine. Međutim, kako je ranije ove godine i Fiskalni savet izrazio sumnju u ove brojke na republičkom nivou, ostavljamo čitaocima da ih sami pogledaju i protumače. U svakom slučaju, u ovom izveštaju se navodi da su među zaposlene od 2015. uključeni i registrovani poljoprivredni proizvođači, a poslednjih godina su uvrštene i druge metodološke izmene kada je reč o predstavljanju podataka o zaposlenosti i nezaposlenosti.

CC

Broj lekara na hiljadu stanovnika je 3,5 (podatak iz 2016. godine).

Procenat dece koja su vakcinisana protiv malih boginja u prvih 18 meseci života je 83, 7 posto (brojka je iz 2016).

NAZAD NA VRH