NAZAD NA PRVU STRANU

Povlenski eliksiri

„Kad dođeš na planinu Povlen, pogledaš njene smaragdne šume, cvetne livade kako se nestvarno njišu na vetru, senke oblaka kako klize po zelenom tepihu, čuješ ptice, okusiš vodu, udahneš vazdu i vidiš sa vrha pola Srbije, pomisliš da je još davno došlo do zablude i da je raj bio smešten baš ovde.“ Ova rečenica pripada Draganu Nedeljkoviću, mladom istraživaču i poznavaocu povlenskog bilja...

Recept za povlenski čaj: Jedan deo sušenog šipurka, drenjine, majčine dušice, hajdučice i preliti toplom vodom. Ostaviti deset minuta i procediti. Zasladiti medom.

CC

Sremuš kapi: Nabere se 250 grama svežih listova, dobro isitni i stavi u litar lozovače. Ostaviti flašu na suncu dvadesetak dana uz povremeno mućkanje. Potom procediti u drugu flašu. Preporučuje se za snižavanje krvnog pritiska i lečenje zakrečenja krvnih sudova. Pije se dva puta dnevno, ujutro i uveče, po jedna kafena kašičica i to zajedno sa jednim decilitrom hladnog ili mlakog mleka, nikako vrelog.

Veramil: Ovaj lekoviti eliksir, koji ima ista svojstva čuvenih i preskupih vendoksin kapi, dobio je ime po svojim proizvođačicama, Povlenkama, Veri (Pepić) i Milki (Lazić). Potrebno je jedan litar domaće komovice, 50 grama sušenog lista koprive, 50 grama ive i 50 grama kantariona. Biljke se stave u teglu i preliju komovicom. Ostave se na tamnom mestu 30 dana, pa se dobro procede kroz gazu. Čuva se u tamnoj flaši na hladnom i tamnom mestu. Koristi se za proširene vene i cirkulaciju.

CC

Iz knjige Dušana Mihajlovića, nekadašnjeg gradonačelnika Valjeva i ministra policije u vladi Srbije: „San o Nojevoj barci – ili povlenske alke, kugle, fosili, doline, vrhovi, vrela, sremuš, snegovi, beloglavi, magle, sava, ckrva, vidici, kolibe, sabori i priče“, I deo, izašle 2018. godine.

NAZAD NA VRH