NAZAD NA PRVU STRANU

Zbogom džine Džane

„Ako ste se pitali kako izgleda džin, evo ga,“ rekao je Zdravko pre više decenija kad smo u zgradi Radio Valjeva, kao deca, sreli Džana. Od tada, najpre stasom – bio je čovek impozantne pojave, gromada, a onda, kroz godine, oštrinom stava i širinom profesionalnog znanja i integriteta, etičnošću pred svim mogućim izazovima u kojima smo živeli i živimo, i povrh svega ljudskom toplinom - to je i ostao. Zauvek.

CC

Branko Vićentijević – Džane (1949-2018) počeo je novinarsku karijeru kao novinar u Napredu i Radio Valjevu, potom bio urednik, a zatim glavni urednik Radio Valjeva (do smenjivanja 1992. godine). Bio je novinar i urednik Revije Kolubara i internet novina Kolubarske.rs. Kao dopisnik sportskih rubrika pokrio je čitavu Jugoslaviju: beogradski Sport, Sportske novosti (Zagreb), Delo (Ljubljana), Oslobođenje (Sarajevo), Nova Makedonija (Skoplje), Rilandija (Priština), Dnevnik (Novi Sad), Pobjeda (Titograd), Glas Slavonije (Osijek). Od 1994. bio je dopisnik Borbe, Naše Borbe, Danasa, Glasa javnosti i agencije Beta.

Kada mu je 2010. godine dodeljena nagrada Local Press „Pavle Ćirović“, u obrazloženju je stajalo: „Po svemu što je kao novinar uradio, Branko Vićentijević se svrstao među najbolje u istoriji Valjeva. Ukoliko jedanput bude pravljen antologijski izbor onoga najboljeg što su novinari Valjeva ostvarili, jedno od najdostojnijih mesta njemu će pripasti.“

CC

Džane je kroz decenije svog rada pokrivao sportski svet (čemu se intenzivno vratio poslednjih nekoliko godina), kao i političke i medijske prilike Valjeva u nekim od najtežih vremena. Napisao je brojne jedinice Biografskog leksikona valjevskog kraja. Bio je i sam živa enciklopedija Valjeva i Valjevaca - kako su njegovi saradnici govorili „Znao je svakoga, do u glavu“; i direktne i poprečne veze, i pretke i potomke. Precizne i osećajne tekstove o preminulim sugrađanima napisao je na desetine. Najzaslužniji je za podizanje spomenika glumcu Mitru Radiću.

CC

Od njegovog ogromnog stvaralaštva, podsećamo ovom prilikom na trilogiju „Priče sa valjevske kaldrme“ (prvi, drugi i treći deo); tekstove „Stanari Siđelićevog bloka“ (prvi i drugi deo); zapise iz rubrike Leksikon VA mitologije (ovde i ovde); podsećanje Kako se Dragojlo našao u Vidinom parku.

CC

Njegovim odlaskom ostaje ogromna praznina – profesionalna i ljudska. I ostaće bez primaoca mnoga pitanja koja sam baš njemu upućivala jer, ako ne zna Džane – praktično ne zna niko.

Hvala na svemu, džine.

NAZAD NA VRH