NAZAD NA PRVU STRANU

Pregled 2018 – Nebriga, bahatost i građanske inicijative

Još jedna kolektivno teška godina je uskoro za nama. Donosimo izbor onoga što smatramo da ju je obeležilo. Zabeležili smo, ipak , i neke lepe stvari na nivou grada koje su, van ličnih radosti, doneli dašak pozitivne energije.

Darija Ranković (Foto: Đorđe Đoković / Kolubarske)

Napadi na novinare i fotoreportere i – posebno - novinarke.

U svom tekstu Darija Ranković se osvrnula na sve kroz šta prolazi radeći svoj posao i objasnila zbog čega je tek sada rešila da o svemu progovori. Tokom godine i drugi novinari i fotoreporteri u gradu sprečavani su da rade – od skupštinskih zasedanja do Tešnjarskih večeri.

CC

Zagađenje vazduha i građanske akcije

Godina je počela i završila se građanskim akcijama kojima se traži rešavanje problema zagađenja vazduha u gradu. Proširena je debata o ovom velikom problemu a i gradska vlast je rekla da će nešto da preduzme. Građani čekaju i – guše se.

Kako kaže Andrija Petrović, inspirator porodično-prijateljske inicijative #daValjevoprodiše, „Valjevo bi trebalo da bude ponosno na ’mala svetla koja sijaju u smogu i dimu kojim smo okruženi’.“

CC

Krušik, danas

Šta stoji iza nove faze uzleta poslovanja Krušika, istraživao je BIRN.

(Foto: Đorđe Đoković / Kolubarske)

Propast Radio Valjeva

Od proposti zgrade koju su nekad koristili Radio Valjevo i Napred do, stečaja privatizovanog radija i svih delovanja povezanih lica o kojima su Kolubarske redovno izveštavale.

CC

Odlazak Džana

Ove godine napustio nas je još jedan od velikana valjevskog novinarstva, Branko Vićentijević Džane. Talenat, čast, brzina u radu, širina znanja neke su od osobina koje su ga krasile kao čoveka i novinara. Nedostaje i nedostajaće Valjevu.

Nizak životni standard

Podaci republičkog Zavoda za statistiku govore da je prosečna neto plata u Valjevu četrdesetak hiljada. Iako malo, to je – znaju mnogi, dosta više od onoga što oni i njima bliski zarađuju.

U godini je, ipak, bilo i lepih stvari. Na primer, shavatanje, da u gradu žive ili su iz njega potkli mnogi pametni, vredni, kreativni ljudi, mladi ili malo stariji. Neke od njih mogli ste upoznati kroz našu rubriku Kolubarin upitnik.

(Foto: Ljuba Ranković)

MMF

I ove godine odličan i inspirativan Mountain Music Fest na Divčibarama ponudio je zabavu, edukaciju, uživanje u prirodi i još jednom pokazao šta dobra inicijativa može da ponudi Valjevcima svih generacija.

CC

Valjevski polumaraton

U junu, posle održanog prvog Valjevskog polumaratona smo zapisali: „čestitke organizatorima na entuzijazmu, srčanosti i profesionalizmu“. Pri tome ostajemo i sada. Ove zime održan Vidra trail na Gradcu takođe je pokazao da su valjevski trkači ne samo posvećenici kada je njihovo trčanje u pitanju, već i dobri organizatori koji okupe učesnike iz drugih gradova i donesu lepu, aktivnu energiju gradu.

(Foto: Đorđe Đoković / Kolubarske)

Nova biblioteka Valjevske gimnazije

Svi se slažu – nova gimnazijska biblioteka je prelepa: moderna, skladna i idealna za razvijanje ljubavi pema čitanju.

* * *

U sledećem nastavku donosimo anketu sa koleginicama i kolegama iz medija, i njihovim utiscima iz 2018.

NAZAD NA VRH