NAZAD NA PRVU STRANU

Utisci 2018 – Od apatije do aktivizma, i natrag

Sumirajući godinu, pitali smo koleginice i kolege iz valjevskih medija i civilnog sektora šta je po njima obeležilo prethodne mesece i koji su njihovi najjači utisci.

Ovo su njihovi odgovori.

Darija Ranković, glavna i odgovorna urednica internet novina Kolubarske.rs

Darija Ranković

Darija Ranković

Utisak je da se povlačimo. Javnim životom Valjeva ovladali su bezidejnost, bahatost i primitivizam. Valjevci su pre 55 godina gledali balet Stevana Hristića «Ohridska legenda» beogradskog Narodnog pozorišta. Za književne večeri su se prodavale ulaznice. Novinari su pravili intervju sa Milošem Crnjanskim. Pogled je, bez dimne zavese, “dobacivao” od Uzun Mirkove do Jadra, Karađorđevu su krasile krošnje drveća u kojima se čuo cvrkut ptica…

Dušan Perić, večiti idealista, aktivista i bezrazložni optimista (Valjevski portal)

Dušan Perić

Dušan Perić

Najveći utisak godine iza nas je da nije bilo nekih značajnijih utisaka. Viđeno je nekoliko pozitivnih inicijativa i dešavanja na polju kulture i umetnosti koje su pokušale da nas probude iz sna pravednika, ali tvrd je Valjevac voćka čudnovata. Zube polomih ali ga sistemski ne probudih.

Branka Jevtić, direktorka televizije VA Plus

Branka Jevtić

Branka Jevtić

Kao prvi utisak navela bih porodično-prijateljsku inicijtivu Andrije Petrovića "Da Valjevo prodiše," a onda i entuzijazam, ali i profesionalnost mladih koji su ove godine organizovali Valjevske filmske susrete i MMF na Divčibarama. Rezultati i jednih i drugih su vidljivi i merljivi. Pokrenuli su se građani Valjeva da potraže zaštitu od nadležnih od aerozagađenja, koje uništava zdravlje svih nas. Organizacija dva kulturna (i zabavna) događaja već par godin unazad ukazuje da ipak svi mladi, vredni i odgovorni nisu otišli iz Valjeva. Pa iako su otišli, a oni i dalje dolaze da pomažu i savetuju one koji nastavljaju njihovim stopama. Lakše je podneti mnoge nevolje koje se dešavaju, kada znaš da ima svetlih tačaka, koje će, nadam se , opstati i povući ovaj grad , kad dođe vreme, u dobrom smeru.

Đorđe Đoković, fotoreporter internet novina Kolubarske.rs

Đorđe Đoković

Đorđe Đoković (Foto: Djordje Djokovic)

Zgrada Radio Valjeva koja sve više propada, i koja je slika vlasti koju Valjevo ima. Koalicija koja izgleda kao loš brak, ugovoreni brak. To sve na štetu grada i građana. Grad prljav, ulice pune rupa.

Aleksandar Milijašević, predsednik udruženja Dijalog i glavni i odgovorni urednik portala Dijalog Net

Aleksandar Milijašević

Aleksandar Milijašević

Pozitivan: Kadar 24 – kao aktivnost koja, bez budžetskih para i partijske podrške, daje priliku i podršku mladoj i kreativnoj deci. Jedan od načina da se u gradu ponovo poseje seme kulture koja je godinama gurana sa liste prioriteta gradskih vlasti ali i građana/ki. Dokaz da je deci i mladima potrebno dati šansu i efekti su mnogo veći i snažniji u odnosu na brojne lokalne „ijade“ i ostale pseudo događaje.

Negativan 1: Oskar popularnosti – kao primer parade, kiča i bahatosti. Oličenje kako se resursi grada koriste za partiularne interese. Dokaz da, već godinama, partijski interes ima prioritet u odnosu na javni interes.

Negativan 2: „Uspešno“ anesteziranje građanskog aktivizma u korist stvaranja kulta ličnosti, bahata partijska otimačina mesnih zajednica kao prvog i poslednjeg mehanizma da građani/ke učestvuju u upravljanju gradom, podsticanje podaništva.

Negativan 3: Nevaspitanje, bahatost, kršenje vladavine prava, zanemarivanje ljudskih prava i javnog interesa u korist i za račun partikularnih interesa.

NAZAD NA VRH