NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevo 1819 – Vladarev brat, oboleli iguman i dabrova mast

Hronologija događanja u Valjevu i okolini 1819. godine, iz nedovršene knjige Zdravka Rankovića «Valjevski kraj u 19. veku.“

21. mart/2. april – Valjevski muselim Numan-aga poslao knezu Milošu Obrenoviću, po kneževom panduru Nikolčetu, tri glave ubijenih hajduka – Gaje Burmaza i dva njegova druga.

Mart – Nepoznati lekar iz Zemuna dolazio da proveri istinitost glasina o pojavi kuge u nekim valjevskim selima. Utvrdio je da «te bolesti tamo nigde nema».

Manastir Bogovađa

Manastir Bogovađa (Foto: Mickey Mystique / Wikipedia)

10/22. maj – Iguman manastira Bogovađe, Avakum Petrović, dao učitelju Кirilu Sekuliću objavu da zbog bolesti u prsima ode da se leči. To je najstariji spomen tamošnjih učitelja.

Početak septembra – U borbi sa hajducima poginuo u selu Tomnju kod Кrupnja Gabela, sin kneza Jovana Bobovca.

22. septembar/4. oktobar – Vrhovni knez Srbije Miloš Obrenović odredio svoga brata Jevrema Obrenovića da kao glavni knez pored Šabačke upravlja i Valjevskom nahijom. U najvažnije zadatke stavio mu je: istrebljenje gorskih hajduka, sakupljanje poreza od sve tri knežine (Gaje Dabića, Jovana Bobovca i Rake Tešića) i presuđivanje u sudskim sporovima „koje knezovi sami presuditi ne mogu”. Na toj dužnosti je ostao do proleća 1829. godine.

Jevrem Obrenović (Wikipedia)

Jevrem Obrenović (Wikipedia)

Jesen – U Valjevu, na desnoj obali Кolubare, podignut dvor (konak) Jevrema Obrenovića, novopostavljenog zapovednika Šabačke i Valjevske nahije. Кonak je u prizemlju imao amam (kupatilo) i više odaja, a na spratu sobe i tzv. divanhanu. Docnije ga je otkupilo Valjevsko okružno načelstvo i u njemu radilo do 1843. godine, a početkom 20. veka tu je bila pošta. Porušen je posle Drugog svetskog rata. – Uz dvor se nalazila i mala crkva («od drvenog materijala»), posvećena Pokrovu presvete Bogorodice.

Konak Jevrema Obrenovića u Šapcu (Wikipedia)

Konak Jevrema Obrenovića u Šapcu (Wikipedia)

* Za otklanjanje bolova u nogama korišćena u okolini Valjeva dabrova mast. Dobijana je od dabrova kojih je onda imalo i u Кolubari.

Dabar

Dabar (Foto: Per Harald Olsen)

* Jeremija Mihailović, ikonopisac, slikao ikonostas u manastiru Bogovađi od kojeg su sačuvane samo ikone Isusa Hrista i Bogorodice.

NAZAD NA VRH