NAZAD NA PRVU STRANU

Licemerna promocija pešačenja

(foto: Pixabay)

U šarmantnom putopisnom filmu"Put u Italiju" dva Britanca stižu kolima u Rim i, isprepadani svime što im se na ulicama desilo, jedan kaže: "Rim je imao jedno dve hiljade godina da sredi svoj saobraćaj". Ali nije. Valjevo postoji jednu trećinu i nešto preko kraće, i njegovi problemi sa sobraćajem su neuporedivi sa rimskim. Ali problem parkiranja, koji je takođe deo saobraćaja, nije rešen, nego ga svako rešava za sebe - u skladu sa mentalitetom i pasivnošću gradskih službi, komunalne i saobraćajne policije.

Nedavno se na gradskom sajtu pojavio izveštaj o akciji promocije pešačenje po gradu. "U okviru međunarodnog projekta „City Walk – Gradovi za pešake“ pod pokroviteljstvom Evropske unije, u kojem učestvuje i Grad Valjevo, u obdaništu „Vidra“ odigrana je pozorišna predstava za stotinak predškolaca, odnosno dece od pet i šest godina. (...) Promocija svih vidova kretanja u urbanoj sredini, osim prevoza automobilima, kao i bezbednost učesnika u saobraćaju od najmlađih do najstarijih sugrađana, jedan je od bitnih segmenata projekta „City Walk“.

(Foto: Pixabay)

Sve lepo i pohvalno da to nije samo gest koji u praksi ne znači ništa. Jer, da znači, Grad bi, preko svojih za to zaduženih službi, najpre obezbedio dovoljno parking mesta. Po mogućstu ne, kao do sada, oduzimanjem dela trotoara. Zatim bi sprečio (da - kaznio) ne samo one koji prekorače uplaćeno vreme nego i one koji se nepropisno, bahato parkiraju. Nedavno se se na društvenim mrežama pojavila fotografija niza automobila parkiranih ispred budućeg hotela "Zdravljak" na Pećini. U gradskom parku, ponosu grada, na kakvom bi nam mnogi gradovi pozavideli! Parkira se odavno i po ulicama, pešačim ostrvima (ono kod Jugopetrola je obično zakrčeno), a prekoputa je parking, često poluprazan. Uveče je čitav niz automobila parkiran na benzinskoj pumpi. Parkira se u Tešnjaru, gde je saobraćaj znakom zabranjen, sem za stanare i dostavu. Kamene ploče na trotoaru u Vuka Karadžića, od mosta ka Tešnjaru, polomljenu su od tu parkiranih automobila. Primera je svakako još.

Nije to, naravno, samo valjevska specijalnost, več pojava tipična za celu Srbiju ovih godina. Tolerisanje bahatosti na svim nivoima, pa i ovom, svakodnevnom. Ali, eto, važno da se kroz simpatične akcije pešačenje po gradu promoviše, a to što od automobila često ne možete da prođete - vaš problem, izgleda da nam se poručuje.

NAZAD NA VRH