NAZAD NA PRVU STRANU

Hrana kroz šalu

Facebook stranica Šta je valjevski, koja se na duhovit način već nekoliko godina bavi valjevskim fenomenima, neka je vrsta valjevskog Njuz.neta. A jedna od čestih tema je hrana.

CC

Marka Lazića, autora, inače studenta, prvo pitamo zbog čega je stranica bila neko vreme na odmoru.

“Pauza je trajala malo duže od godinu dana. U jednom momentu je došlo do, da tako kažem, zamora materijala. Nisam želeo da ponavljam teme o kojima se već pisalo i odlučio sam da je bolje da zaćutim, na neko vreme. Ideje su se, u međuvremenu, gomilale i bilo je samo pitanje trenutka kad će "Šta je valjevski?" ponovo zaživeti. Nadam se da postoji makar neko kome je stranica nedostajala, ali nek više ne brine, tu smo!”

CC

Deluje da je hrana česta tema. Pitamo da li je to neka lična naklonost, ili možda odražava duh generacije i vremena?

“Moram priznati da je hrana i sve što ide oko toga lična naklonost. Znate i sami, čim se skupi više od dvoje ljudi kreće svađa, ili bolje rečeno "konstruktivna diskusija" o tome gde je bolji burek ili pljeskavica ili nešto treće. Mislim da će pre Kolubara krenuti da teče uzvodno nego što će se Valjevci dogovoriti da li je bolja pljeskavica "Kod Peđe" ili "Kod sata" ili na nekom trećem mestu. Gastronomska ponuda u grada je šarolika pa materijala za "pisanje", na sreću, ima.”

CC

Kad je već hrana inspiracija za duhovite postove, pitamo Marka šta je, po njemu, pravi valjevski specijalitet?

“Bez razmišljanja- duvan čvarci. To se primeti tek kad odete van Valjeva. Mislim da samo Valjevcima kad se spomenu čvarci prvo padnu na pamet duvan, a ne sremski. Ako se Užičani ponose komplet lepinjom i mi bi trebalo da se ponosimo čvarcima. Miislim da je cela ta halabuka oko "Festivala duvan čvaraka", koga se pojedini očigledno stide, nepotrebna. To je naš specijalitet i treba da ga promovišemo što više. Tu je i naravno i Valjevsko pivo, jedno od retkih na tržištu Srbije koje ima taj "starinski" šmek. Valjda ga neće pokvariti.”

CC

I, za kraj, gastronomske preporuke, mesta gde se rado jede ili vode gosti:

“Od restorana to je svakako nezaobilazni "Bora" u Rosuljama, ko nije tamo jeo roštilj ne zna šta propušta! Tu su naravno i "Lovački dom" ili, ako je u pitanju italijanska kuhinja - "Bel vista". Kada su u pitanju pekare moj favorit je "Šumadija" u Karađorđevoj i Kolubari 2, imaju zaista odličan burek - meni je to dovoljno. Kad dođe neko sa strane greh je ne odvesti ga u "Lovački dom". Prvo, nalazi se na odličnoj lokaciji, a bašta restorana je odlična. Nakon renovinaranja i unutrašnjost izgleda svetski.”

CC

NAZAD NA VRH