NAZAD NA PRVU STRANU

O finansiranju medija

(foto: Pixabay)

Kolubarske.rs objavile su danas tekst kojim, pozivajući se na rezultate konkursa Grada Valjeva za finansiranje medija odbijaju sumu koja im je ponuđena – šezdeset hiljada dinara:

„Dodeljena sredstva po Konkursu nisu dovoljna za sufinansiranje realizacije bilo kakvog projekta iz oblasti informisanja, a naročito nisu dovoljna za obuhvatan i složen projekat praćenja javnih nabavki. Razumeli smo poruku koju ste nam poslali kao pokušaj da dodeljenim iznosom ponizite naše Internet novine, naš rad i naše profesionalne standarde kojima se rukovodimo, i ne prihvatamo je.“

Podsetimo, iz budžeta Valjeva sa 7,3 miliona dinara biće finansiran 21 projekat u oblasti javnog informisanja. Na spisku su i oni čije je sedište van Valjeva, osam je iz Beograda i po jedno iz Niša i Šapca.

Različita medijska udruženje već se godinama bave finansiranjem medija iz javnih sredstava, ukljujučujući mnoge neregularnosti u tom procesu. U decembru 2018, na primer, baza „Medijski eksperti u Srbiji“ predstavljena je u okviru projekta koji BIRN Srbija sprovodi zajedno sa partnerima iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i fondacije „Slavko Ćuruvija“. Internet baza građanima može pomoći da saznaju ko sedi u komisijama i dodeljuje poreski novac medijima u Srbiji. Sakupljeni su podaci iz 170 lokalnih samouprava, biografije članova komisija, koliko puta su određeni pojedinci bili članovi komisija, koja medijska udruženja su ih predlagala i koliko puta. Tom prilikom je Koordinator programa u Balkanskoj istraživačkoj mreži BIRN Slobodan Georgiev izjavio je da je tri godine sprovođenja procesa konkursnog, odnosno programskog sufinansiranja medija na lokalnom nivou u Srbiji pokazalo da komisije koje predlažu projekte za dodelu "ne rade u javnom interesu."

Iz razloga koje navode i kolege iz Kolubarskih, Revija Kolubara, registrovana kao internet medij, više ne učestvuje u medijskim konkursima u Valjevu. Jer šezdeset hiljada dinara koliko smo i sami jednom prilikom dobili, više je demonstracija ’dobre volje’ vlasti (kada se desi), nego suma sa kojom neki medij može bilo šta smisleno uraditi. Posebno što skoro polovinu tog novca kroz različite poreze i dažbine vrati državi.

Novac građana troši se na neke druge medije, i na građanima je da to spreče, ako smatraju da tu nešto nije u redu.

U slučaju Revije Kolubara, naša je prednost što redovne poslove obavljamo na drugim mestima za koja primamo plate, te sve za Reviju obavljamo volonterski, i neizmerno smo zahvalni saradnicima koji tako isto sa nama sarađuju.

Građane koji vrednuju sve što su Kolubarske uradile za sve nas od 2014. godine pozivamo da na koji god način mogu pomognu ovoj maloj i hrabroj redakciji. U svetu je veoma raširen pristup gde čitaoci donacijama pomažu medijima koje vole i poštuju, vreme je da to postane praksa i kod nas.

NAZAD NA VRH