NAZAD NA PRVU STRANU

Prvi maj – 19. i 20. vek

Podsećamo se događaja vezanih za 1. maj u 19. i 20. veku. Od pokrštavanja Roma, ustanovljenja pijačnih dana, vašara, do prvomajskih proslava Praznika rada u posleratnoj Jugoslaviji. Isti praznik slavimo i sada, više sa mišlju o neradnim danima, manje o tome zbog čega je ustanovljen i šta bi trebalo da simbolizuje.

CC

1973.

Svečano u svim mestima

Prvomajski praznici ove godine, zbog ’povezivanja’, nešto duže nego obično, svečano su proslavljeni u svim opštinama valjevskog regiona. U Valjevu je proslava počela 28. Aprila, svečanom akademijom u Domu kulture. Ovom prilikom je potpredsednik Skupštine Valjev, Svetozar Đurašinović, govorio o privrednom i samoupravnom razvoju valjevske opštine, a u progodnom programu učestvovali su Gudački kvartet „Josip Slavenski“ iz Beograda, dramski, muzički i folkorni ansambl KUD „Abrašević“ iz Valjeva i hor Gimnazije Valjevo. Sledećeg dana pre podne, ispred Doma kulture, učenici osnovnih škola priredili su čas crtanja na asfaltu. Istog dana uveče kod Fontane je održano Veče poezije učenika srednjih škola, članova Teatra poezije Doma kulture i nekoliko poznatih mlađih pesnika iz Beograda. U ponedeljak uveče, uoči Prvog maja, izviđači i vojnici valjevskog garnizona zapalili su logorsku vatru kod „Promaje“ na Pećini. U utorak, prvog maja održan je na Pećini tradicionalni uranak u kom je uzelo učešće oko 2000 građana Valjeva, mahom mladih. Veliki broj građana Valjeva proveo je praznike na Divčibarama, zatim izletima u Vrujce, Aranđelovac, Koviljaču, Mravinjce ili pored Obnice, Jablanice i Gradca...

(Napred, 11. maj 1973. Iz digitalizovane arhive Valjevske biblioteke)

1. maj 1962.
 
Na prvomajskojparadi u Beogradu "Krušik" učestvovao sa svojim predilicama - Terazijama i drugim beogradskim ulicama proveao ih je kamion sa registarskim brojem VA-11-34.
Iz knjige Valjevski kraj u XX veku.

1892.

19. april/1. maj – Na reci Gradcu, kod manastira Ćelije, prevođenjem u pravoslavlje pokršteni valjevski Romi muhamedanske vere («oko 140 duša»). Кumovali su im narodni poslanik Vlajko Tadić, nekoliko učitelja, mnogi trgovci, zanatlije i dr. Novine su izvestile da je tom svečanom činu prisustvovalo oko 200 gostiju iz Valjeva i «nešto seljaka».

CC

1879.

16/28. april – Odbornici Valjevske opštine odlučili da se u Valjevu ustanovi pazarni dan za stoku «iz razloga što je od nekog vremena nastao živ obrt u ovoj varoši sa kupovinom i prodajom stoke za Bosnu i Austriju». Subota je određena za te poslove. Pokazalo se docnije da je petak podesniji za pijačni dan, a ta promena je ozvaničena 1. maja 1885. godine.

1874.

1. maj – Vašar na Ubu. Prodato: 689 volova i krava, teladi 22, konja i kobila 368, ždrebadi 47. Opština je imala višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2.853,20 groša.

(Iz nedovršene knjige Zdravka Rankovića Valjevski kraj u XIX veku)

NAZAD NA VRH