NAZAD NA PRVU STRANU

Bahatost prema sebi

(foto: Lokalni front Valjevo)

Planeta je opasno ugrožena, ponavljaju poslednjih meseci panične apele Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije. Zbog klimatskih promena ugroženi su ne samo životi nekih vrsti životinja, već bi životi svih nas mogli potpuno da se promene u bliskoj budućnosti, ako se ne preduzmu drastične mere.

1. maj 2019. (Foto: Lokalni front Valjevo)

I dok različite zemlje i gradovi preduzimaju mere da se negativni efekti klimatskih promena i zagađenja što je moguće više smanje (Milano, na primer, sadi tri miliona sadnica drveća), Srbija ide drugim putem.

1. maj 2019. (Foto: Lokalni front Valjevo)

U Beogradu i drugim gradovima seče se drveće na svakom koraku. O nezakonitoj seči šuma teško je i sakupiti podatke.

U Valjevu drvoreda defiitivno ima manje nego pre nekoliko decenija (stariji se sećaju senovite Karađorđeve ulice, na primer), ali barem imamo impozantni park Pećinu. I to više od jednog veka. U čitulji povodom smrti Marjana Birčanina, nekadašnjeg predsednika valjevske opštine, list Pijemont u januaru 1915. piše:

(Foto: djokovicphotography)

„Zahvaljujući njegovom trgovačkom duhu, valjevska je opština sredila svoje finansije i za jevtinu cenu došla do više imanja, koja su [nečitljivo] parku Prećini, danas od neprocenjive vrednosti sa zdravstvene strane za valjevsko građanstvo.“

(Foto: djokovicphotography)

Međutim, Pećina je od pre nekog vremena ugrožena bahatim parkiranjem. I to u vremenu kada Grad Valjevo promoviše pešačenje.

(Foto: djokovicphotography)

Akcija - performans Lokalnog fronta Valjevo „Ne da(vi)mo Pećinu“ održana prethodnog vikenda upozorenje je gradskim vlastima da poštuju svoje propise. Jer, ovakva vrsta bahatosti, koliko god nastala iz želje za ličnim komforom, zapravo je bahatost ne samo prema drugima – nego i prema sebi i svojoj deci.

NAZAD NA VRH