NAZAD NA PRVU STRANU

Valjevski gosti o gastro ponudi

Gastronomska kultura kao neodvojivi deo kulturnog nasleđa - kako se navodi i u studiji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, o kojoj smo ranije pisali u ovoj rubrici - bio je jedan od povoda da istražimo kako gosti Valjeva doživljavaju njegovu kulinarsku stranu. Ispostavlja se da su omiljeni specijaliteti, odnosno hrana o kojoj se piše, ona koju i same Valjevke i Valjevci vole.

Lista, naravno, nije potpuna, ali jeste ilustracija.

Roštilj kod Bore

Autor informativnog i šarmantnog bloga „Mrzovoljni hedonista“ sumira utiske rečitim naslovom „Prosvetljenje kod Bore u Rosuljama.“ Između ostalog kaže: „Bili smo sa prijateljima na najboljem roštilju u poznatom delu Svemira. Kad sam prvi put jeo roštilj u Rosuljama, imao sam neku vrstu prosvetljenja, jer sam video koliko dobro meso može da bude i potpuno su mi se promenili standardi kojima procenjujem šta je dobro, a šta nije, u pogledu roštilja. On je jedan od „krivaca” što mi skoro nikad ne jedemo roštilj na ulici, i generalno u Beogradu po kafanama čak ni ne razmišljamo da ga naručimo, jer svaki roštilj poredimo automatski sa ovim, a obično ne može da se poredi.

Ono što treba posebno istaći je živa pljeskavica od junećeg mesa umešanog sa lukom i u ulju, sa prepečenim hlebom. Bolja od tartar bifteka u najskupljim restoranima.“

CC

Omiljeni restorani

Na sajtu Trip Advisor, na listi najboljih restorana sa najviše glasova i recenzija su La Piazza, Kafana kod Bore, Usput, Kuća, Hemingvej, Paviljon, Lovački dom.

Valjevski sir i kajmak

Sir i kajmak iz valjevskih sela su poznati i cenjeni i van našeg kraja, a RTS je prošle godine izveštavao o potencijalu za jačanje organske poljoprivrede, uključujući sir i kajmak, posebno u selima u zoni hidroakumulacije Stubo-Rovni, koja se nalaze u zastićenom području veštačkog jezera.

CC

Valjevska šnicla

Portal o putovanjima Come to Serbia, govoreći o Valjevu pominje restoran Jefimija u Tešnjaru i njihov specijalitet – Valjevsku šniclu.

„To je svinjska šnicla pečena na roštilju preko koje se renda kačkavalj i šunka i sve se preliva omletom od jaja i “Jefimija” prelivom – koji kao glavni sastojak sadrži goveđu supu. Pored ovog domaćeg specijaliteta, možete probati veliki izbor drugih gurmanskih ukusa iz ovoga kraja, kao što su valjevski duvan čvarci, domaći sir i kajmak sa obronaka planine Divčibare, tople gibanice i projare koje se prave po starim recepturama, razne goveđe i svinjske pršute – priča naš sagovornik služeći specijalitete.“

Posle ovog gastro putovanja kroz grad i okolinu ostaje zaključak: Život je (možda) težak, Valjevo (možda) nije što je nekad bilo, ali neka je bar hrana dobra.

NAZAD NA VRH