NAZAD NA PRVU STRANU

Trideset godina u krug

Godina 1989. u mnogo čemu je odredila ono što živimo danas.

Događaj iz Valjeva iz te godine ilustracija je ovoga. Podsećamo ga se kroz knjigu Valjevski kraj u XX veku

Bogoljub Arsenijević Maki

Bogoljub Arsenijević Maki

„Proleće – Valjevski slikar Bogoljub Arsenijević Maki izložio portret Slobodana Miloševića sa krunom na glavi zbog čega je dospeo u niz neprilika. Dva građanina su podnela prijavu policiji jer su tu sliku, postavljenu u izlogu Arsenijevićevog studija u centru grada, doživeli kao ’uvredu socijalističkih i patriotskih osećanja.’“

Arsenijević je i kasnije organizovao umetničke performanse kojima se poigravao sa imidžom Miloševića u tadašnjoj Srbiji.

A onda su, deset godina nakon portreta sa krunom, u leto 1999, miting kojem je prisustvovalo oko sedam hiljada ljudi, i kasnije upad u zgradu opštine Valjeva (snimak novinske agencije AP), zbog koga je Arsenijević bio u zatvoru (i pobegao).

Sada, u 2019. godini, Srbija je ponovo zemlja u kojoj je ugrožena sloboda izražavanja: medijskog, o čemu svedoče domaći novinari i udruženja i izveštaji međunarodnih organizacija, ali i umetnička – u kojoj se karikaturisti nazivaju mrziteljima aktuelnog predsednika, a već zakazane izložbe otkazuju, kao prošle jeseni u Lazarevcu.

Decenije prolaze, ali zamišljene krune i sa njima povezane politike opstaju.

NAZAD NA VRH