NAZAD NA PRVU STRANU

Darija

Darija Ranković
Darija Ranković

“Novinari nisu naročito skloni da odaju priznanje svojim kolegama,” napisala je novinarka Ljiljana Ljiljak u Kolubari početkom 2014. godine govoreći o odluci žirija Kolubare da Dariji Ranković dodeli priznanje „Valjevac ličnost godine“ za 2013. i dodala da „onda to pored priznanja za ono šta ste i kako radili ima i dodatnu, ima posebnu težinu.“

CC

Sada, pola decenije kasnije, mnogih njenih bliskih kolega nema među živima, ali njena zaslužena nagrada sija još jače kroz vreme, bori se skoro sama, i svojom istrajnošću i hrabrošću ostaje da sija kao primer, uprkos svim pritiscima koje trpi.

Ovog meseca našla se u žiži i nacionalnih medija koji su pisali o onome kroz šta prolazi radeći svoj posao. Pritisci, međutim, nisu prestali.

CC

U junu je govorila u Valjevu o stanju medijskih sloboda i položaju novinarki i novinara dok rade svoj posao:

 

A u julu je, osim kroz otvoreno pismo objavljeno na Kolubarskim, i razgovore sa drugim medijima, pričala o svemu šta doživljava za televiziju N1.

Osim novinarske solidarnosti, vreme je da nadležni organi preduzmu nešto da omoguće novinarima nesmetan rad. A to je borba koju će morati da izvojevaju ne samo mediji, već i opozicione stranke, nevladin sekor, i svi građani.

NAZAD NA VRH