NAZAD NA PRVU STRANU

O pobedama i Pobedniku

Pobednik
Pobednik(foto: Neda Kovčević / Wikipedia)

Nakon više najava, danas je objavljeno da će spomenik Pobedniku na Kalenegdanu u Beogradu, podignut u čast vojnika koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta, biti uskoro skinut i odnet na doradu i restauraciju. S obzirom na to da su poslednjih godina mnoge rekonstrukcije u Beogradu prošle neslavno, u delu javnosti postoji zebnja za sudbinu ovog remek dela Ivana Meštrovića.

Pobednik na Kalemegdanu

Pobednik na Kalemegdanu (Foto: Wikipedia)

Zbog toga, i zato što je septembar bio mesec oslobođenja Valjeva u Drugom svetskom ratu, a oktobar u Prvom, govorimo o pobedama i spomeniku Pobedniku, i vezama potonjeg i njegovog autora i sa Valjevom.

Pesnik valjevskog porekla i sa jakim vezama sa Valjevo celog života, Petar Pajić, napisao je i govorio pesmu upravo o beogradskom Pobedniku. I pobednicima uopšte.

Vajar Ivan Meštrović napravio je, uz brojne druge, i skulpturu Nadežde Petrović, slikarke koja je preminula u Valjevu 1915. godine radeći kao bolničarka tokom prvog svetskog rata. Skulptura se nalazi u njenom rodnom Čačku.

O Nadeždi je list Pijemont tada zapisao, podsećajući i na njene napore za ujedinjenje južnoslovenskih zemalja:

“Bavljenjem duže vremena u inostranstvu radi svojih slikarskih studija, ona je u kulturnom svetu primila ono što je najlepše i vratila se da posluži svome narodu ne samo kao umetnik i učitelj omladine no i kao javni radnik na našim nacionalnim stvarima. Vaspitana u patrijahalnom srpskom duhu u jednoj čestitoj porodici, u kojoj je od malena zagrevana za srpske ideale i upućivana na dobra dela, ona ih je u svom životu u izobolju činila i čineći dobro bližnjem svome nije štedela ni svoj groš no ni svoj život. Vršeći dobro delo, spasavajući srpske ratnike, ona je sebe žrtvovala.”

Nadežda Petrović

Nadežda Petrović (Foto: ozonpress.net)

Koristimo zbog toga priliku da slavimo sve zaslužne za pobede kojima se ponosimo, i umetnička dela – pesnička i likovna – kojima su ovenčani.

NAZAD NA VRH