NAZAD NA PRVU STRANU

Kad odeš iz bilo kog grada

Valjevac Stefan Stefanović, pravnik, nedavno je napisao varijaciju pesme “Kad dođeš u bilo koji grad” Matije Bećkovića, koju je prva izdala Revija Kolubara 1999. godine.

CC

Kad odeš iz bilo kog grada, ako taj grad slučajno bude Valjevo ili bilo koji drugi grad,

Doći ćeš u Beograd, a to neće biti slučajno, jer drugih gradova i nema, a i da ih ima, tamo su samo glad, sirotinja i nezaposlenost.

Otićićeš putem kojim si morao otići i koji je postojao i pre tebe i tog grada koga napuštaš. Kad odeš iz bilo kog grada, ako grad u koji dođeš slučajno bude Beograd, to neće biti slučajno, jer slučajnost ne postoji. A čovekov život nije manje nego voda, udobnost nije manje nego stan u Beogradu na vodi, a voda ne umire a Beograd na vodi ne tone.

U grad Beograd se dolazi vrlo kasno, a kad ideš vrlo kasno iz svog rodnog grada, to je iz razloga jer su vozovi iz unutrašnjosti spori a autobuse ometaju saobraćajne nesreće po putevima. Dakle ako dođeš kasno u bilo koji grad, ako taj grad bude Beograd, a biće Beograd jer svugde drugde je sirotinja i nema posla. Kad dođeš kasno u GRAD Beograd, upoznaćeš onu koju moraš upoznati, koja je bila tvoj život i pre tebe i ako ste se slučajno sreli na ulici, zavolećete se kao da se oduvek znate, jer obično se zavole oni koji se znaju najmanje. A kad se zavolite najviše, vaša ljubav će biti večna, jer druge ljubavi osim večne i nema. Ali ta večnost, potrajače samo, do njenog večernjeg leta za London, u jednom pravcu.

CC

* * *

Za Reviju Kolubara objašnjava šta je imao na umu kada je pisao svoju verziju poeme jer misli da bi je mnogi pogrešno razumeli i kaže: ”moja ideja je decentralizacija i debeogradizacija Srbije ali i sprečavanje odliva mozgova. Dakle parodija na zabludu migracija unutrašnjost- Beograd i Beograd- inostranstvo. Jer svi sanjaju neku Obećanu zemlju, utopiju, Eldorado, "Hadersfild", ali sreća i lično samoostverenje ne zavise od kilometraže, pasoša i državljanstva.”

NAZAD NA VRH