NAZAD NA PRVU STRANU

Fudbalski klub “Budućnost“ posle Drugog svetskog rata

Posle oslobođenja klub nastavlja svoj rad. Redovna, 26. godišnja skupština kluba održana je u martu naredne godine na kojoj je podnet izveštaj o radu, teškoćama okupacije i postignutim sportskim rezultatima.

Već 1946. godine FК Budućnost je prvak valjevskog okruga, a klub se iste godine transformisao u fiskulturno društvo. Pored fudbala, postojale su i veoma uspešne sekcije: atletike, boksa, smučanja, šaha i biciklizma. Na taj način se nesumnjiv doprinos razvoju sporta u Valjevu.

Prva međunarodna fudbalska utakmica u Valjevu odigrala se 28. juna 1948. godine, kada je u Parku pećina gostovala Slavija iz Praga. Domaćin je odigrao sjajno i zabeležio ubedljivu pobedu od 4:1, uz 'het-trik' čuvenog Toše Živanovića.

Prava fudbalska fešta bila je 2. decembra 1953. godine, kada je u Valjevu gostovao splitski Hajduk, popularni „Majstori sa mora“. Pred preko 3000 gledalaca gosti predvođeni Vukasom, Matošićem, Bernardom (nedostajao je Vladimir Beara) i ostalim asovima zabeležili su pobedu 5:3. Splićani su izjavili da takvo gostoprimstvo nikada nisu doživeli, a u Valjevu je tada bilo i puno navijača iz Splita.

Slobodan Santrač

Slobodan Santrač (Foto: OFK Beograd)

Na omladinskom turniru na stadionu Partizana 1963. osvojen je međunarodni turnir, gde je ekipu Metalca na terenu predvodio fantastični golgeter, Slobodan Santrač.

Osamdesetih godina prošlog veka klub neprekidno igra u Srpskoj ligi. Sezone su se završavale na različitim pozicijama, ali rang takmičenja se nije menjao. Zahvaljujući kvalitetu tadašnje lige rivali Budućnosti bili su jaki klubovi kao što su Obilić, Čukarički, Radnički iz Кragujevca i mnogi drugi.

Godine 1983. odigrana je i prijateljska utakmica sa Partizanom, koji je slavio sa 4:1. Beograđani predvođeni Vukotićem, Manceom, Zaladom i ostalima oduševili su mnogobrojnu publiku na stadionu Park Pećina.

Ilustracija iz diplomskog rada o nastanku i razovju FK Budućnost

Ilustracija iz diplomskog rada o nastanku i razovju FK Budućnost

U poslednjih petanestak godina klub je bio veoma nestabilan, uprave su se često menjale, samim tim i treneri. Sredstava je sve manje, ekonomska situacija u celom gradu je sve lošija, pa tako ni klub ne uspeva da se konsoliduje. Pojavljuju se mladi, talentovani igrači, na koje se klub uglavnom i oslanja, ali i oni vrlo brzo napuštaju Budućnost i Valjevo.

Bazirano na diplomskom radu “Nastanak i razvoj fudbalskog kluba „Budućnost“ iz Valjeva” Vladimira Jocića iz 2013. godine.

Fudbalski klub Budućnost se 2014. spojio sa FK Krušik.

Prvi deo: Vek valjevskog fudbala

NAZAD NA VRH