NAZAD NA PRVU STRANU

Izbori u senci nejednakosti

“Parlamentarne i lokalne izbore 2020. godine Srbija dočekuje suočena s opasnošću daljeg izmeštanja polja političke borbe iz institucionalnog okvira. Deo opozicije bojkotuje rad Narodne skupštine još od februara 2019. godine. Bojkot parlamenta preselio se i u bojkot izbora, koji su proglasile najuticajnije (prema dostupnim istraživanjima javnog mnjenja) opozicione stranke i pokreti, polazeći od ocene da nema uslova za slobodne i poštene izbore. Međupartijski dijalog, koji je uz posredovanje i podršku organizacija civilnog društva i evropskih parlamentaraca trajao skoro pola godine, nije doveo do dogovora koji bi osigurao učešće svih aktera na izborima. Izbori će se 2020. organizovati u atmosferi daljeg slabljenja demokratije na šta ukazuju poslednja vrednovanja Economist Intelligence Unit I Freedom House”, navodi se u izveštaju Crte, nezavisne, nestranačke organizacija civilnog društva posvećene razvoju demokratske kulture i građanskog aktivizma, promovisanom 10. marta.

Posmatračka misija Crte započela je dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu sa međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora od sredine okrobra 2019. godine.

Ključni nalazi posmatranja predizbornih dešavanja na terenu i izveštavanja medija sa nacionalnom pokrivenošću, zaključno sa 3. martom 2020. godine, pokazuju da su politički akteri aktivni u svojoj promociji, radu sa biračima i prikupljanju podrške za predstojeće izbore, ali i da je konstantno prisutan izrazit disbalans u zastupljenosti u medijima između predstavnika vladajuće većine, opozicije koja učestvuje na izborima i opozicije u bojkotu izbora.

Na osnovu prikupljenih podataka tokom posmatranja prethodih meseci, Crta je podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, koje su podnete zbog sedam slučajeva zloupotrebe javnih resursa, dva slučaja funkcionerske kampanje i tri slučaja kršenja zabrane finansiranja iz Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Podneta je i jedna prijava prosvetnoj inspekciji za uočene slučajeve nedozvoljenih aktivnosti političkih aktera u obrazovnim institucijama.

U slučajevima korišćenja javnih resursa za promociju političkih subjekata, korišćene su zvanične internet prezentacije opština i gradova (Valjevo i Kuršumlija).

NAZAD NA VRH