NAZAD NA PRVU STRANU

Pandemija i istorija

Svi smo svesni pandemije korona virusa koja nam je, za kratko vreme, promenila ritam života. To, svakako, nije prva velika kriza koju proživljavamo poslednjih decenija, ali ono što je specifično jeste da svojim ponašanjem možemo da utičemo da se njeno širenje uspori ili smanji. Izolacija, posebno najugroženijih, jeste ono što može da zaštiti njihove živote i zdravstveni sistem koji je i bez toga oslabljen.

Stariji, ali i svi koji su gledali film „Variola vera“ Gorana Markovića, o epidemiji velikih boginja, upoređuju sadašnju situaciju sa tadašnjom, koja se dešavala isto u martu, 1972. godine.

Reditelj Goran Marković se ovih dana prisetio za Danas kako je on taj film zamislio i šta se u stvarnosti desilo: „Taj film je bio veoma gledan u zemlji. Namerno ne upotrebljavam izraz popularan jer su gledaoci, koji su i sami imali sećanja na te užasne dane, iz bioskopskih sala izlazili prepadnuti. Ali taj strah ih je, izgleda, privlačio. Kao da su se, gledajući „Variolu“, konačno očistili od nečega što je u njima ostalo zakopano deset godina.

Poneko mi i dan-danas pomene koliko se silno naplašio gledajući „Variolu“. Ja sam, da priznam, želeo da moj film krene u nešto drugom smeru, da ismeva naš mentalitet, ali ispalo je ovako kako je ispalo. Znate, filmovi ponekad imaju svoj put koji ne može promeniti ni sam autor.“

Napred je u broju od 31. marta 1972. godine na naslovnoj strani pisao o ovoj bolesti. Mnogi događaji su i tada odlagani, primenjivane mere izolacije i samoizlocije, kao i dezinfekcije. Bitna razlika je što je postojala vakcina pa je, prema pisanju valjevskog lista, za samo dva dana vakcinisano deset hiljada ljudi.

NAZAD NA VRH