NAZAD NA PRVU STRANU

Zabrinjavajuće stanje na lokalu u vreme epidemije

Skup nevladinih organizacija Nacionalna koalicija za decentralizaciju analizirao je stanje u lokalnim sredinama u Srbiji u jeku pandemije korona virusa, lošeg stanja zdravstvenog sistema, ali i političkih problema koji otežavaju živote i zdravlje građana.

Svi ovi problemi karakteristični su i za Valjevo.

***

Nakon prikupljanja informacija iz 10 većih gradova i opština u Srbiji, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) sa svojim članicama izveštava javnost o sadašnjem trenutku i realnosti lokalnih zajednica tokom borbe sa korona virusom.

NKD pre svega želi da pohvali apoteke širom Srbije koje obezbeđuju da građani imaju pristup svim potrebnim zaštitnim sredstvima kojima je, nakon ukidanja vanrednog stanja, snižena cena ostala nepromenjena. Ono što, međutim, stvara zabrinutost jeste veliki broj građana koji su, po ukidanju vanrednog stanja, prestali da nose maske u situacijama kada je to preporučeno. Lažne vesti koje se šire internetom, loš primer koji dobijaju od strane državnika i stručnjaka koji se učestalo pojavljuju u medijima bez maski, kao i proglašenje ,,pobede nad koronom’’ uoči izbora svakako su doprineli ovom problemu. I ovoga puta apelujemo na predstavnike vlasti da pravilno upotrebljavaju zaštitne maske kako građane ne bi dovodili u konfuziju oko neophodnosti i pravilnosti njihovog nošenja. Ako vlast prva ne poštuje preporuke „struke“, kako to mogu da očekuju od drugih?

Jedan od najozbiljnijih problema tokom jula u gotovo svim lokalnim zajednicama jeste i dugo čekanje na rezultate testova širom Srbije. U svim većim gradovima više stotina ljudi čeka na rezultate testova i više od nedelju dana, a redovi za davanje uzoraka ozbiljno ugrožavaju zdravlje pacijenata i prolaznika. Ova pojava kompromituje i zvaničnu statistiku o obolelima i preminulima od Covida-19, usled pojavljivanja zakasnelih rezultata u statistici, kada zapravo ovi podaci verovatno više i ne važe (npr. negativan test na uzorku od pre 10 dana ne ukazuje da je u tom trenutku neko zaista i negativan). Ovakva praksa skupo košta i građane kroz nesvrsishodnu budžetsku potrošnju, a u potpunosti onemogućava lokalne krizne štabove da koriste podatke prilikom donošenja odluka.

CC

Osvrćući se na aktuelni društveno-politički momenat, informacije koje su članice NKD prikupile ukazuju da je neformiranje lokalnih vlasti, skoro mesec dana nakon izbora, unelo dodatnu nesigurnost u funkcionisanje institucija. Sve je više primera da pojedini lokalni funkcioneri, koji pretpostavljaju da neće ostati na svojoj poziciji, uopšte ne rade svoj posao. Sa druge strane, glas lokalnih samouprava koje zahtevaju bolju podršku centralnih vlasti u borbi protiv COVID-19 se ne čuje u medijima, niti nailazi na odgovarajuću reakciju Beograda.

Mere Vlade Srbije za podršku ekonomiji su skoro u potpunosti mimoišle poljoprivredu i kulturu, gde je stanje izuzetno teško bez nade da je moguće očekivati oporavak do kraja godine. Ostalo je nejasno i kako će i preduzetnici iz drugih oblasti nastaviti poslovanje nakon što iscrpe pakete državne pomoći. Posebno je zabrinjajavuća situacija za radnike u neformalnoj ekonomiji koji nisu mogli da dobiju odgovarajuću državnu podršku, a koji su u velikom broju ostali bez posla usled krize.

Sa druge strane, za pohvalu i izraženo je u gotovo svim sredinama, jesu ljudi, odnosno njihova filantropija i spremnost da se pomognu ugroženima. Građani prikupljanjem novca i drugih oblika humanitarne pomoći, kao i kroz svoje aktivističke akcije, značajno doprinose da njihove lokalne zajednice lakše prežive epidemiju i njene posledice.

Odlučili smo da izađemo u javnost sa ovim informacijama zbog nedovoljne zainteresovanosti nacionalnih medija, pre svega javnog servisa, za situacije u lokalnim sredinama, kao i zbog neobaveštenosti građana Srbije o realnoj situaciji u lokalnim zajednicama.

NAZAD NA VRH