NAZAD NA PRVU STRANU

Lekovite vode

(foto: Visit Mionica)

Tekst objavljen u valjevskom listu Napred broj 1542 od 11. avgusta 1978. o banji Pribara u selu Mionica (narod kaže u Sankoviću, mada banja geografski i katastarskih pripada selu Mionica), pod naslovom „Da li je  ’Pribara’ lekovita“ - iz pera tadašnjeg dopisnika Napreda iz Mionice Boška Boće Mišovića.

CC

Dugo godina u Pribari se nalazila cev sa lekovitom vodom. Početkom osamdesetih godina dobrovoljnim radom i akcijom SUBNOR-a izgrađena je zgrada sa tri mala bazena (boračko kupatilo "Slobodan Paunović"), 7. septembra 1997. mali otvoreni bazen, a početkom 2000. započeta je izgradnja olimpijskog bazena koji je završen i pušten u upotrebu 2003. godine.

Mnogima, posebno vlasti 1996-2000 godine i jednoj porodici iz Mionice izgradnja banje je služila za ličnu promociju, i isticanje da je izgradnja bazena i razvoj Mionice njihova zasluga. Svakako najviše za razvoj Pribara učinila je vlast 2000-2004. Pored završetka olimpijskog bazena, rešeni su imovinsko-pravni odnosi, prilazni put, kontejneri, snabdevanje električnom energijom.

I kasnije se ulagaolo. Najvažnije urađeno jeste izmeštanje cevi sa vodom za potrebe stanovništva, izgradnja dečijeg bazena, ali može se reći to ipak nije dovoljno, jer Banja Pribara ove "2020 - godine korone" beleži možda i rekordnu posećenost.

Nadajmo se - u budućnosti - da će neka nova vlast napraviti pravu strategiju razvoja banje Pribara.

NAZAD NA VRH