NAZAD NA PRVU STRANU

Godina 2000. Revolucija, nada, zebnja (III deo)

(foto: Wikimedia)

Opisujući za Reviju Kolubara od 1994. pa sve do 2014. godine dešavanja koja su – dnevno - obeležavala život Valjeva i okoline iz meseca u mesec, novinarka Ljiljana Kecojević je svakog meseca pisala i kratak lični osvrt na prethodni mesec.

Ti zapisi, pročitani zasebno, sada posle dve decenije daju veoma upečatljivu sliku tadašnjeg života i stanja u društvu, i želim da ih prestavimo kao zasebno štivo, zanimljivo, literarno upečatljivo i dokumentarno.

Septembar

Uz sve nevolje – žao nam je prohujalog leta, đacima raspusta, roditeljima razbibrige, jer se po vrućini barem moglo ići „razgaćeno“. Od nabavke knjiga, odeće, obuće, ogreva – boli glava.

Izbori? „Malo šta ima da se kaže. To ima da se mnogo ćuti“ i u sebi duboko presabira.

Oktobar

Kalendar zaključujem u petak, 29. septembra, oko 18 sati, u talasanju naroda širom Srbijei obilju kontroverznih vesti o kraju jedne nesrećne, pa i tragične epohe. Silno verujemo da ćemo, po svemu, i mi doživeti „plišanu revoluciju“. Kod „Centrala“ mladi istinski pobednici izbora, nasmejani i raspevani, kao na žurci. Odbornici DOS-a brinu prve, ozbiljne brige nove vlasti. Počinje vreme nade. Ali, treba ograničiti svoje nade, „jer, to je uslov da se stalno ima nada i da ona bude večna kao i ideali lepote, istine i slobode.“

Šljiva Valjevka

Šljiva Valjevka (Foto: Institut za voćarstvo Čačak)

Novembar

Stišava se pobednički zanos i bahatost svojstvena najviše onima koji ni za šta pa ni za demokratiju nisu vojevali. Mnoge je teško prenuti i razuveriti da se nije desila nikakva revolucija, ponajmanje lumpenproleterska i samoupraljačka (daleko bile).

Neki se prse prvoboračkim zaslugama i računaju sa položajima po novom partijskom ključu. Mnogobrojni nesrećnici „preletači“ izgiboše dokazujući pravovernost novoj vlasti, umesto svoju etičnost i stručnost. Zaboravljaju da je ovo pobeda naroda sitog jedino ogoljene ideologije i otuđene vlasti. Ovo je pobeda mladosti Srbije željne života po meri čoveka, znanja i truda.

„Samo vas gledamo“ – opominje sa bagerskih bilbordova još podjednako prema vlasti rezervisan „Otpor“.

CC

Decembar

Taman ste dobili struju (valjda je neće i zimus „seći“); taman se digla prašina zbog direktorskih (s)mena; taman smo obeležili silne slave i proslave (gimnazijska je, priznajte, bila najlepša); taman smo poverovali da nam je klima postala mediteranska, kad – udari kiša i zamirisa sneg...

Kraj veka samo što nije. Ali, mi ćemo prvo još jednom na izbore. Politika je i dalje naša preka sudbina. Prepoznajem sebe u stihovima Aleksandra Sekulića:

„Ja nisam učestvovao u istoriji

Istorija je pravljena u onim noćima kad sam

Bazao sa mesecom

Iznad grada.

Istorija je pravljena

Na Tajnoj večeri sa svecima i Judom

A ja sam tad dumao

Kako da zatisnem onu rupuna cipeli

Dockan, suviše dockan

Razumeo sam konačno

Upravo je ta rupa ono

Čime se istorija bavi.

Prvi deo

Drugi deo

NAZAD NA VRH