NAZAD NA PRVU STRANU

Okrugle decenije

Godina 2020, vanredna po mnogo čemu, ipak ima nešto zajedničko sa onim pređašnjim – to da je okrugla decenija. Nakon što smo o 2000. peć podsetili, prisetimo se i nekih ranijih ‘početaka od nule’ u XX veku.

Materijal je iz knjige “Valjevski kraj u XX veku”, Zdravka Rankovića.

1900.

Valjevo imalo 7447 stanovnika.

1910.

Operski pevač Uroš Jurišić, vdeći u ondašnjoj Srbiji, podneo ministru prosvete molbu za mesto učitelja pevanja i sviranja u Valjevskoj gimnaziji. Molba nije prihvaćena jer Jurišić nije podneo dokaze o tome da je stekao odgovarajuću sprmu za taj posao.

1920.

Knjižara Vladimira M. Matića objavila je brošuru bečkog univerzitetskog profesora Ernesta Fingera “Moral i higijena polnog života”. Prevod – dr. Vlada Popović, sanitetski pukovnik iz Valjeva.

1930.

Ministar prosvete odobrio da se od đaka osnovnih škola Jugoslavije mogu sakupljati prilozi za podizanje u Mionici spomenika vojvodi Mišiću.

1940.

Decembar - Projekcijom jednog Čaplinovog filma otvoren u Valjevu bioskop „Central“ koji su u novopodignutoj zgradi Krste Pašića osnovali Karl Engl i Marko Grković.

1950.

Pri KUD"Abrašević" u Valjevu ustanovljen muzički kurs. Njegovi polaznici bili su radnici, domaćice, studenti i đaci ("počev od osnovčića do maturanata")

1960.

Kraj godine – Osnovan u Valjevu Klub foto i kino amatera kome su prvo pomoć pružili Aero klub i Dom JNA.

1970.

U Valjevu bilo 9008 radio i 6433 televizijska prijemnika (prema evidenciji Odeljenja pretplate Radio-televizije Beograd).

 

1980.

Maj – jedna ulica u Ljubljani dobila po Ljakovcu ime Lajkovška.

1990.

Februar – Izašla iz štampe studija Marije Isailović „Valjevo i okolne oblasti u srednjem veku“.

NAZAD NA VRH