NAZAD NA PRVU STRANU

Znamenitosti Pop Lukine ulice

Inspirisani starom razglednicom Pop Lukine ulice koja se početkom godine našla na prodaji na internetu, podsetili smo se koiko znamenitosti ova ulica ima. Ne čudi da je mnogim Valjevcima važna, što sa istorijske strane, što iz ličnih, sentimentalnih razloga. Sada najčešće pominjana po intenzivnoj gradnji novih stambenih zgrada.

Između ostalog u njoj su se nalazili ili nalaze:

Pop Lukina ulica, Valjevo, 1908

Pop Lukina ulica, Valjevo, 1908

Hotel Sekulić

Velika sala u prizemlju, s desne strane od ulaza, služila je i za priredbe svih vrsta, od dočeka nove godine, do zanatlijskih, trgovačkih i sportrskih zabava. Sve uz dobru muziku i još bolja jela i pića.

Dom vojske (ranije Oficirski dom)

Izgradnja Oficirskog doma završena je početkom 1930. godine. A 12. oktobra te godine on je osvećen. Tim povodom „Glas Valjeva'' je pisao da je to „najlepša i najhigijenskija zgrada za javne skupove, koncerte i zabave u našem Valjevu, koja će služiti za naučno vaspitanje oficira i širenje međusobno dobrih odnosa između građana i oficira''.

Kafe Sherwood

Kafe Sherwood

Kafe Sherwood (zvao se u neki periodima i Mamma i Nottingham), značajan za dobar deo mladalačkih izlazaka određene generacije Valjevki i Valjevaca

Vila Tucović

Кuću je projektovao inženjer Pavle Aleksić 1927. godine, kada je i sazidana. Prvi vlasnik bila je kći vojvode Mišića Ela, koja je bila udata za apotekara Mihaila Markovića. Njihova kći Đeđa udala se za apotekara Svetozara Tucovića, koji su sadašnji vlasnici ove jedinstvene građanske kuće u Valjevu.

Vila Tucović

Vila Tucović (Foto: Wikipedia)

Istorijski arhiv Valjevo

Istorijski arhiv Valjevo je ustanova koja svojom osnovnom delatnošću prikuplja, čuva, vrši zaštitu i sređivanje arhivske građe i omogućava njeno korišćenje u naučne i druge svrhe, čija je nadležnost nad opštinama koje sačinjavaju Kolubarski okrug.

NAZAD NA VRH