NAZAD NA PRVU STRANU

Građanski otpor rudniku i zagađenju

Inicijativa EKOlubarska bitka obratila se valjevskom rukovodstvu povodom najava za otvaranje rudnika litijuma i borata u valjevskom okruženju, tražeći zvanične informacije o ovom slučaju od nadležnih.

Dok se to ne desi, bitku za očuvanje životne sredine vode građani.

Otvoreno pismo gradonačelniku,

Gradskom veću i Skupštini grada Valjeva

Poštovani gradonačelniče, članovi Gradskog veća, odbornici i odbornice!

Кao pokretači inicijative „EКOlubarska bitka” obraćamo vam se u ime građana Valjeva zabrinutih zbog činjenice da se na teritoriji grada na više lokacija vrše istraživanja ruda sa idejom njihove eksploatacije. S obzirom na to da se ni lokalna samouprava, ni Ministarstvo rudarstva i energetike po ovom pitanju nisu zvanično oglašavali, kako bi upoznali javnost o tome ko vrši ova istraživanja, šta su ona pokazala i da li će logičan nastavak tih aktivnosti biti otvaranje rudnika u našem kraju, bili smo prinuđeni da se angažujemo oko prikupljanja informacija na ovu temu, te smatramo za obavezu i da sa vama podelimo saznanja do kojih smo došli.

Zahvaljujući intervjuu sa Aleksanderom Palkovskim, potpredsednikom kompanije Euro Lithium, objavljenom na portalu Innovation News Network, saznali smo da su u našem kraju pronađene značajne rezerve litijuma. Palkovski je naveo da je otisak valjevskog ležišta dugačak osam, a širok četiri kilometra, i da je po svojoj veličini jedno od najvećih nalazišta litijuma na svetu. Ali, tu nije kraj! Na toj stranici britanskog portala posvećenom inovacijama, Valjevci koji su se slučajno na njemu zatekli, mogu da saznaju da je Valjevo i jedno od najvećih poznatih nalazišta borata u svetu, kojeg Palkovski iz nama nepoznatih razloga naziva „herojskom robom“.

Intervju sa Aleksanderom Palkovskim, potpredsednikom kompanije Euro Lithium

Intervju sa Aleksanderom Palkovskim, potpredsednikom kompanije Euro Lithium (Foto: Innovation News Network)

Potpredsednik Euro Lithium-a promoviše Valjevo u potrazi za potencijalnim investitorima za rudnik litijuma i borata i ističe sledeće: „Sa nalazištem u Valjevu i fokusom od vrha nadole na održivost, gde rukovodstvo upravlja agendom održivosti projekta, imamo vrlo jedinstvenu priliku da budemo primer kako rudarska industrija može dati ključni doprinos ispunjavanju svetske ambicije i ciljeva održivog razvoja”.

Možda na prvi pogled zvuči laskavo da jedan grad u Zapadnoj Srbiji može doprineti ispunjavanju svetskih ambicija i ciljeva održivog razvoja, ali nažalost, građani i građanke ove najave doživljavaju sa strepnjom, jer ono što je za svet sirovina za tranziciju ka zelenoj energiji, za Valjevce je devastacija prirode i životne sredine.

Zbog svega navedenog, obraćamo se sa molbom da, po uzoru na kompaniju Euro Lithium, preuzmete upravljanje situacijom koja u budućnosti može da eskalira u ozbiljan problem. Pritom, ne mislimo na otvaranje rudnika, jer je malo verovatno da će građani Valjeva i okoline dozvoliti otvaranje rudnika površine 32km2 na obali Кolubare i u podnožju Maljena na kojem, verujemo da ne moramo da vas podsećamo, leži ključna turistička destinacija našeg kraja - vazdušna banja Divčibare. Mislimo na problem gubitka poverenja u vlast izabranu da realizuje ciljeve održivog razvoja grada Valjeva. Eskalaciju nezadovoljstva građana i građanki zabrinutih zbog činjenice da, dok inostrane kompanije aktivno rade na dovođenju rudarskih kompanija, lokalna samouprava ne čini ništa ni da informiše građane o ovim planovima, a kamoli da ih pita da li žele strancima da ustupe nemali deo teritorije koju njihovi dedovi krvlju branili.

Građani i građanke bi mogli biti i nezadovoljni što rukovodstvo našeg grada, ali i Ministarstvo rudarstva i energetike ne poštuje međunarodne sporazume, koje je država Srbija potpisala - Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima zaštite životne sredine, a koji u članu 6. stav 4. kaže da je obaveza države Srbije za projekte od velikog uticaja na životnu sredinu omogući učešće javnosti još u ranoj fazi, kad su opcije još uvek otvorene i kad može doći do efikasnog učešća javnosti.

Mogli bi Valjevci i Valjevke biti i ljuti i što je Strategija razvoja grada Valjeva istekla 2020. godine, i što u međuvremenu nije doneta nova, pa zaključiti iz toga da za razliku od rukovodstva Euro Lithium-a koji „upravlja agendom održivosti projekta“, rukovodstvo Grada Valjeva ne upravlja agendom održivog razvoja grada, koji im je glasovima građana poveren na upravljanje.

CC

Istorija nas uči da kad god su nepozvani gosti dolazili na Кolubaru da uzmu deo teritorije kroz koju ona protiče vekovima, sa nje su i odlazili i bez soli i bez pogače. Nema razloga da i sada bude drugačije. Ali, istorija nas takođe opominje kako su prošli oni koji su im u tome pomagali!

Zato vas, kao ljude izabrane da vode ovaj grad, pozivamo da svojim ćutanjem ne pomažete nezvanim rudarskim kompanijama da nam u goste dolaze. Ugledajte se na komšije iz Topole, čije je rukovodstvo reklo odlučno „NE“ istraživanjima rude na planini koja po rudama čak i ime nosi.

Pozivamo vas da organizujete konferenciju za štampu na kojoj ćete izneti svoj stav o namerama kompanije Euro Lithium da u Valjevo dovede rudarske kompanije da dugoročno eksploatišu litijum i borate. Pozivamo vas takođe da građanima Valjeva prezentujete izveštaje istraživanja ove kompanije, koje je ona po zakonu dužna da dostavi Ministarstvu rudarstva i energetike, a čije bi kopije po Zakonu trebala da ima i lokalna samouprava.

Кao vaši dobronamerni sugrađani verujemo da stav o tome da li Valjevu treba rudnik veličine 32km2 imate, a naša obaveza je da vas podsetimo da imate i odgovornost da ga ne prećutite.


S poštovanjem,

Inicijativa „EКOLUBARSКA BITКA“

NAZAD NA VRH