NAZAD NA PRVU STRANU

Poziv na očuvanje nezavisnosti Istraživačke stanice Petnica

Istraživačka stanica Petnica
Istraživačka stanica Petnica(foto: IvanaMadzarevic - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0)

Nekoliko nekadašnjih polaznika i saradnika Istraživačke stanice Petnica pokrenulo je peticiju želeći da javnosti skrene pažnju na neophodnost pažljivijeg sagledavanja svih činjenica vezanih zaISP, i ulaganja napora da se stvore uslovi u kojima će Petnica moći da odgovorno pristupi uočenim problemima i sprovede neophodne reforme. U tekstu se takođe navodi: „Ovi događaji moraju biti i ostati alarm za ISP da unapredi svoje principe organizacije i komunikacije na način koji će sprečiti njihovo ponavljanje, i ponuditi efikasne mehanizme reagovanja i pomoći žrtvama. Oni, takođe, iznova potvrđuju da su naše društvo i naša kultura još uvek veoma otvoreni za rodno i uzrasno zasnovano nasilje.“

Ceo tekst je u nastavku:

Nedavno je javnost informisana o tome da je u Istraživačkoj stanici Petnica (ISP) u periodu od 2003. do 2014. godine najmanje pet devojaka bilo izloženo verbalnom i polnom zlostavljanju od strane zaposlenog u ISP, kao i da rukovodstvo ISP nije adekvatno reagovalo na prijavljivanje takvih događaja. Duboko saosećamo sa žrtvama i snažno podržavamo njihov hrabar čin istupanja u javnosti.

Ovi događaji moraju biti i ostati alarm za ISP da unapredi svoje principe organizacije i komunikacije na način koji će sprečiti njihovo ponavljanje, i ponuditi efikasne mehanizme reagovanja i pomoći žrtvama. Oni, takođe, iznova potvrđuju da su naše društvo i naša kultura još uvek veoma otvoreni za rodno i uzrasno zasnovano nasilje.

Vinovnik događaja i odgovorni su pojedinci, koji su kao i cela institucija u kojoj se dogodio istrpeli oštru i opravdanu kritiku javnosti. U javnosti je kritika ISP prerasla u ostrašćenu kampanju zasnovanu na nizu neistinitih i jednostranih informacija, koja ugrožava funkcionisanje i urušava ugled ISP, dovodeći do opasnosti da umesto konstruktivnog i odgovornog rešavanja problema – u pitanje dođe i sam opstanak ISP. Zato kao nekadašnji polaznici i saradnici ISP smatramo za svoju dužnost da javnosti skrenemo pažnju na neophodnost pažljivijeg sagledavanja svih činjenica vezanih za ISP, odgovorne komunikacije i ulaganja napora da se stvore uslovi u kojima će Petnica moći da odgovorno pristupi uočenim problemima i sprovede neophodne reforme, nastavljajući pritom kao nezavisna i autonomna ustanova sa svojim izuzetno važnim radom na području obrazovanja.

Istraživačka stanica Petnica je jedinstvena obrazovna institucija na našim prostorima, ali i u svetskim okvirima. Stvorena je kao alternativni model postojećim obrascima prenošenja znanja i, višedecenijskim radom i funkcionisanjem u neretko izuzetno teškim uslovima, postala je mesto gde hiljade mladih ljudi decenijama stiču iskustvo naučnog istraživanja. Rad u Petnici ne zasniva se na hijerarhiji, već na uzajamnosti, razmeni ideja između učenika, studenata i vrhunskih naučnika od kojih su mnogi i sami (nekadašnji) Petničari i Petničarke. Petnica podstiče radoznalost, postavljanje pitanja, povezivanje znanja iz različitih disciplina i pozitivno je formativno uticala na hiljade mladih ljudi. Mnogi od njih se danas nalaze na najprestižnijim svetskim univerzitetima, institutima i laboratorijama. Za ovakav model rada osnovni uslov uvek je bio nezavisnost od državnih, javnih i profitnih ustanova u organizaciji, planiranju sadržaja, i formiranju ambijenta i principa rada.

Pozivamo javnost, sve kojima je stalo do očuvanja ove dragocene institucije, sve relevantne pojedince i ustanove, da se Istraživačkoj stanici Petnica omogući da se sa aktuelnim izazovom, kao i sa ostalim izazovima modernog vremena na planu pedagogije, didaktike i rada sa mladima, hitno i ozbiljno suoči i prevaziđe ih na jedini moguć način – svojim snagama, u saradnji sa širokom mrežom saradnika, saveznika i prijatelja, u konstruktivnoj atmosferi i uz najviša očekivanja – pritom zadržavajući autonomiju kao osnovni preduslov da se nastavi sa razvojem svega što ISP čini jednom od najprepoznatljivijih institucija za naučno obrazovanje na svetu. Podređivanje Petnice „sistemu“ i rešenja poput njenog uključivanja u bilo kakvu mrežu obrazovnih institucija pod Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS imali bi pogubne posledice po sve ono što ISP predstavlja. Problemi time ne bi bili rešeni, jer oni nisu strani ni drugim obrazovnim institucijama.

Istovremeno apelujemo na rukovodstvo ISP da transparentno informiše javnost o konkretnim merama, procedurama i promenama koje preduzima u cilju sprečavanja ponavljanja neprihvatljivih obrazaca. Za sve nas – saradnike i prijatelje ISP, sadašnje i buduće Petničare i društvo u celini – mora biti apsolutni prioritet da se Petnica izbori sa posledicama ove krize i da u tom procesu ne izgubi ono što je čini institucijom neprocenjive vrednosti i važnosti.

Inicijatori peticije: Tanja Petrović, Dragana Okolić, Vesna Madžoski, Danko Taboroši i Boban Arsenijević

NAZAD NA VRH