NAZAD NA PRVU STRANU

Večno kruženje istorijskih vremena

(foto: Timon Studler / Unsplash)

Ima li im kraja?

Pre pedeset godina (1972) počela je epidemija boginja variola vera, bolesti za koju se mislilo da je uveliko iskorenjena.

Pre četrdeset godina (1982) snimljen je čuveni film Variola Vera, reditelja Gorana Markovića. Postao je ogroman hit u zemlji. Pa i u Valjevu. Za kupovinu karata čekalo se u dugačkom redu u Domu kulture i napolju.

Ove godine, jedna naša odlična istoričarka napisala je knjigu o toj epidemiji, očekuje se njeno objavljivanje. Taman kada se očekuje i završetak sadašnje pandemije, nakon dve godine. Možda. Nadajmo se.

Ono što je činjenica je da se svet, pa i svi mi u njemu, za to vreme puno promenio.

CC

Društvo psihologa Srbije saopštilo je ovih dana da psiholozi izražavaju duboku zabrinutost povodom kontinuirane društvene krize, koja pored političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških, zdravstvenih i drugih posledica, značajno narušava i mentalno zdravlje građana.

Društveni kontekst u kome živimo već dugo vremena je opterećen brojnim problemima, navode psiholozi. Građani se već dugo suočavaju sa egzistencijalnom nesigurnošću i neizvesnošću usled prolongirane pandemijske krize, a u kontekstu brojnih društvenih podela, devalvacije moralnih i kulturnih vrednosti, urušavanja kvaliteta obrazovanja, i drugih negativnih pojava, navode dalje.

Po ko zna koji put živimo u istorijskim vremenima, a izazovi, čini se, nikad brojniji.

Na neke ne možemo mnogo da utičemo. Na druge ipak možemo - kroz lični rad, solidarnost sa okruženjem, građanski angažman, i učešćem na skorašnjim izborima.

Hoćemo li ih izabrati?

NAZAD NA VRH