NAZAD NA PRVU STRANU

Promocija knjige “Valjevski kraj u XIX veku”

(foto: Đorđe Đoković)

Promocija knjige Zdravka Rankovića “Valjevski kraj u XIX veku, u izdanju Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, održana je 17. avgusta. Ova knjiga, iz zaostavštine Zdravka Rankovića, promovisana je tačno na desetu godišnjicu njegove smrti.

Na promociji su govorili Radoš Glišić, novinar i urednik, Dušan Arsenić, grafički dizajner koji je likovno i uredio ovu knjigu, i Violeta Milošević, direktorka Valjevske biblioteke. Program je moderirala Tatjana Manojlović, novinarka.

(Foto: Đorđe Đoković)

Recenziju knjige uradio je dr Miroslav Perišić, direktor Istorijskog arhiva Srbije. Upravo rečima iz recenzije Violeta Milošević je otvorila ovo veče:

„Po profesiji dugogodišnji novinar, a po vokaciji istoričar, istraživač i jedan od najplodnijih proučavalaca prošlosti Valjeva i valjevskog kraja, saradnik brojnih listova i stručnih časopisa, samostalni izdavač, urednik i priređivač, Zdravko Ranković je ostvario bogat autorski opus. Širokih interesovanja, posvećeno vezan za Valjevo i valjevsku istoriju pažnju je usmeravao ka raznim temama o čemu svedoče njegove monografije, članci i priređivačka dela. Zanimao se za istoriju privrede, kulture, prosvete, političkih događaja i ličnosti koje su ostvarivale visoke stvaralačke domete i na različite načine ostavile trag kako u nacionalnim poslovima tako i u valjevskoj sredini u različitim poljima delatnosti. Veći deo stvaralačkog veka radio je u vremenu nenaklonjenom istraživačkom radu i knjizi, uporno i strpljivo opstajući na tržištu kao izdavač. Bio je centar okupljanja saradnika na objavljivanju revije Кolubara (ranije pod nazivom Valjevac). Posebnu vrstu interesovanja posvećivao je istraživanjima podataka za manje poznate i istoriografski nedovoljno osvetljene pojedince i njihovu ulogu u istoriji valjevskog kraja. Vremenom, oslonjen na sopstvena istraživanja i dobro upućen u literaturu kako opštijeg karaktera, tako i onu koja je nastajala u drugim gradskim sredinama u Srbiji, razvio je interesovanje i znanje enciklopedijskog karaktera. Кao rezultat takvog interesovanja nastao je njegov Biografski leksikon valjevskog kraja – jedno od onih dela kojima srpska kultura oskudeva, dela koja retko nastaju a značajna su osnova za buduća istraživanja. Biografski leksikon valjevskog kraja ostaje u trajnom nezamenjivom fondu znanja. Svaka buduća pisana istorija Valjeva biće nezamisliva bez korišćenja radova Zdravka Rankovića. U jednom periodu ogledao se i u hronologiji valjevskog kraja u Prvom srpskom ustanku, što je verovatno bio podsticaj da sačini i rukopis pred nama, a koji obuhvata 19. vek.“

(Foto: Đorđe Đoković)

U večeri ispunjenoj profesionalnim i ličnim sećanjima, učesnici programa i posetioci ovog događaja govorili su o istraživačkom radu i ličnosti Zdravka Rankovića, značaju ovakvih publikacija za kulturni život i kolektivno pamćenje. Upozoreno je i na opadanje kulturnog života grada u poređenju sa prethodnim decenijama, kao i na potrebu da se rukopisna građa Zdravka Rankovića dalje proučava i promoviše. Istaknuto je da je Biblioteka logičan izbor za izdavača ove knjige, imajući u vidu koliko se Ranković zalagao za boljeu slove za rad i novu zgradu biblioteke u Valjevu.

(Foto: Đorđe Đoković)

Knjiga je objavljena u saradnji sa porodicom Zdravka Rankovića.

Ovo delo nadovezuje se na ranije objavljeno „Valjevski kraj u XX veku“.

U recenziji, Miroslav Perišić naveo je o knjizi i ovo: „Rukopis Zdravka Rankovića Valjevski kraj u 19. veku. Hronologija, obima 116 stranica sa popisom literature, sadrži 1024 odrednice i sastoji se iz dva dela. Prvu grupu odrednica (26 odrednica) čini kraći izbor događaja iz 18. veka koji zapravo predstavlja neku vrstu svojevrsnog uvodnog pregleda događaja u veku koji je prethodio. Autor je bio motivisan da na osnovu raspoložive literature izdvoji i po sopstvenom izboru uputi korisnike na događaje koji se odnose na valjevski kraj u istoriografski manje istraženom 18. veku. Drugu grupu i centralni deo rukopisa (998 odrednica) sačinjava hronologija događaja u veku koji je na nacionalnom planu obeležen nacionalno-oslobodilačkom borbom, Srpskom revolucijom (1804-1835) u okviru oslobodilačke borbe i obnove, odnosno izgradnje moderne srpske državnosti, a kada je reč o Valjevu i valjevskom kraju burnom i bogatom istorijom kao sastavnom delu navedenih istorijskih tokova u političkom, društvenom, demografskom, kulturnom i privrednom pogledu.“

(Foto: Đorđe Đoković)

NAZAD NA VRH