Projekat Valjevo u štampi 1914 u Srbiji i svetu

Drug na drumu

piše Ivan Jovanović 13.10.2021
Putokaz
Putokaz

Toliko sam često putovao autobusom da sam čim krenem Europa busom iz Beograda za Valjevo, ili iz Valjeva u Beograd, odmah po vozaču znao sam kad stižem. Najviše sam se radovao čoveku o kome ovde pišem.

Dalje

Promenada ulicama grada

piše Revija Kolubara 13.09.2021

Kako i slučaj Valjeva pokazuje, razvoj grada nije uvek pravolinijski. On je više cikličan, sa usponima i padovima, cvetanjem i propadanjem, kao i periodima stagnacije.

Dalje

Intervju: Ida Prester

piše Revija Kolubara 13.08.2021
(foto: MMF)

Na ovogodišnjem muzičkom festivale Mountain Music Fest nastupiće, između ostalih, regionalna muzička zvezda Ida Prester. Tim povodom, uradili smo kratak intervju sa njom.

Dalje

Ranjeni grad, Valjevke i Valjevci

piše Revija Kolubara 13.07.2021

Serija skandala i teški problema koji su se desili, i još uvek se dešavaju u Valjevu, navodi nas na zaključak da je Valjevo - ranjeni grad. I da će trebati dugo vremena da se oporavi.

Dalje

Poziv na očuvanje nezavisnosti Istraživačke stanice Petnica

piše Peticija IS Petnica 7.07.2021
Istraživačka stanica Petnica
Istraživačka stanica Petnica(foto: IvanaMadzarevic - Sopstveno delo, CC BY-SA 4.0)

Nekoliko nekadašnjih polaznika i saradnika Istraživačke stanice Petnica pokrenulo je peticiju želeći da javnosti skrene pažnju na neophodnost pažljivijeg sagledavanja svih činjenica vezanih zaISP, i ulaganja napora da se stvore uslovi u kojima će Petnica moći da odgovorno pristupi uočenim problemima i sprovede neophodne reforme. U tekstu se takođe navodi: „Ovi događaji moraju biti i ostati alarm za ISP da unapredi svoje principe organizacije i komunikacije na način koji će sprečiti njihovo ponavljanje, i ponuditi efikasne mehanizme reagovanja i pomoći žrtvama. Oni, takođe, iznova potvrđuju da su naše društvo i naša kultura još uvek veoma otvoreni za rodno i uzrasno zasnovano nasilje.“

Dalje

Na gradilištu

piše Revija Kolubara 29.06.2021

Na gradilištu

Na gradilištu

Gradnja u naselju Oslobodioci Valjeva, poznatom i kao Kolubara II. To je i danas najveće valjevsko naselje. Na fotografiji se vidi arhitekta Lazar Lazić (prvi s desna).

Dalje

Građanski otpor rudniku i zagađenju

piše Revija Kolubara 25.05.2021

Inicijativa EKOlubarska bitka obratila se valjevskom rukovodstvu povodom najava za otvaranje rudnika litijuma i borata u valjevskom okruženju, tražeći zvanične informacije o ovom slučaju od nadležnih.

Dok se to ne desi, bitku za očuvanje životne sredine vode građani.

Dalje