| Oktobar 2008

Septembarsko hlađenje

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Zvanična predaja Valjevske toplane * Stogodišnjica prvog voza * Goloruki vatrogasci * Šumadijski čaj u Hongkongu * Jubilej valjevske košarke * Protesti i pretnje valjevskih rezervista * „Noise my Choice”…

1. Početak nove školske godine. Dobrodošlicu đacima prvacima, kojih je u valjevskoj opštini 809, za desetinu više nego lane i to (začudo i na sreću) i u selima. Gradonačelnik Zoran Jakovljević obećao brigu za bezbednost školaraca. Samo za školski video nadzor izdvojeno je 4.000.000 dinara * U novom valjevskom hramu na Ušću održana je moleban za uspešnu školsku godinu * U Osečini završen još jedan uspešan Sajam šljive čiji su pobednici Zoran Tešić iz Lopatnja (najbolji proizvođač šljive), Milan Kolaković iz Stapara (za najbolju rakiju) i Milorad Marković iz Bratačića (za najbolji šljivin kolač).

2. Na Šarenom platnu kraj Gradca održava se međunarodni kamp mladih volontera u čišćenju i uređenju reke i njene okoline. Nažalost, naši organizatori ovakvih kampova više brinu o gostoprimstvu i turističkim programima za volontere, nego o osmišljenim radovima u kojima će mladi ljudi ostaviti o sebi nekog vrednog traga. A to je osnovni smisao volonterstva u svetu * Slikar Miodrag Antonić na Međunarodnom festivalu lepih umetnosti u Tunisu, kraj znamenite džamije u Monasteru.

3. U Trgovinskom sudu održano prvo ročište o stečaju Valjevske kožare. U međuvremenu, kožarin lokal u upravnoj zgradi pretvoren u luksuznu kladionicu.

4. Velika bezvodica u valjevskim selima iznudila restrikciju potrošnje, ali nigde na vidiku rešenje za seoske vodovode Kukalj, Prskavac i druge postojeće i nepostojeće * Novo trovanje ribe u Kolubari. Među osumnjičene vinovnike oglasili čak i Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, koja je istina u remontu. Ali, sva je prilika, vode je u Kolubari toliko malo da i neznatno zagađenje ubija ribu * Počela obnova starog gvozdenog mosta na Gradcu.

6. U Modernoj galeriji još jedna izvrsna izložba, ovog puta slika i crteža odavno prisutnog a tako malo poznatog Branislava Markovića * Dan obeležen užasnom nesrećom u kojoj je pod točkovima automobila u naselju „Nada Purić” stradao dečak koji se tu skrio u igri žmurke * U Domu omladine zanimljiv festival alternativne muzike mladih pod nazivom „Noise my Choice”, za koji je zaslužna i umetnička grupa „Crna mrlja”. Pravo mesto za prave stvari.

7. Već 16 godina zaredom dobar odziv vozača moćnih džipova i ljubitelja netaknute prirode na Povlen reli karavanu.

8. Valjevo uključeno u novi projekat američke vlade za podsticaj razvoja lokalnih zajednica „Mega” (USAID) * Fotografija Dragiše Medenice „Šumadijski čaj” nagrađena srebrnom medaljom na Međunarodnom salonu u Hongkongu.

10. Mučna sednica valjevske skupštine čiji je dnevni red utvrđen tek po podne. U prvom planu je nadgornjavanje opozicije i odbornika vladajuće većine, pa su tako po strani ostali gorući problemi poput seoske bezvodice * Borci NOB-a i SPS traže da se 15. septembar, dan kada je Valjevo oslobođeno od fašista, ponovo slavi kao Dan grada * U pešačkoj zoni Knez Miloševe ulice postavljen video nadzor.

11. Jedva okončano skupštinsko zasedanje u Valjevu, usvajanjem novog Statuta grada i prihvatanjem svih zahteva ratnih rezervista koji su u gradskoj nadležnosti * Na uzornom gazdinstvu Poljoprivredne škole od 65 ha obeležen Dan nauke u poljoprivredi * U Gradskoj kući u Lajkovcu poetsko veče Petra Pajića.

12. U Valjevu svečanost povodom obeležavanja 60 godina košarke u ovom gradu, na kojoj se okupilo mnogo starih dobrih znanaca i košarkaških junaka, od Plećaša do Divca (kojeg nije mrzelo da se slika sa svim svojim mladim obožavaocima) * U Galeriji Narodnog muzeja izvrsna izložba akademskog slikara Đorđa Stanojevića, rodom iz Osečine, pod simboličnim nazivom „Prisustvo”.

14. U Valjevu svečano obeležena 100. godišnjica dolaska prvog voza u današnje središte grada, gde se uskom slepom prugom „ćire” stizalo sve do 70-tih godina prošlog veka. Iz Srpskih železnica nisu mogli reći kada će biti nastavljena izgradnja više puta započinjane pruge Valjevo-Tuzla (ne bilo uroka) * Na Divčibarama održana Likovna kolonija mladih slikara i vajara koje je okupila Valjevska gimnazija * Završen Međunarodni košarkaški turnir za jubilej valjevske košarke. Pobednik je Panatinaikos, u konkurenciji sa ruskim klubom Surgut, beogradskim Partizanom i domaćim Metalcem.

15. I ove godine dve odvojene svečanosti: povodom 90. godišnjice proboja Solunskog fronta (na Vojničkom) i 64. godišice oslobođenja Valjeva (na Partizanskom spomen-groblju).

16. Dan Lajkovca uz sećanje na stoletnicu dolaska prvog voza u varošicu koja se svojom prugom proslavila * U Trgovinskom sudu u Valjevu uključen sistem za automatsko vođenje predmeta, uveden uz donaciju USAID-a. * Okružni sud od Ministarstva pravde dobio 19 računara i prateću opremu * Kurs evra i dalje 75-76 dinara a cene rastu, preti inflacija dok je prosečna plata u Valjevu tek 24.000 dinara (9.000 manja od republičkog proseka).

17. Jedan u nizu skupova vojnih rezervista u Valjevu, ovog puta sa saborcima iz Topličkog kraja * Otvoren stečajni postupak za preostalu društvenu imovinu „Srbijanke” na kojoj su dugovi deset puta veći od njene vrednosti.

18. Nagli prelazak iz vrelog leta u poznojesenje vreme traje već pet dana, sa kišom i temperaturama od jedva 10-tak stepeni. Uprkos tome uspešna Peta regionalna izložba rasnih ovaca u Valjevu sa 40 odgajivača i 227 grla. Apsolutni pobednik je Obrad Kostadinović iz Ravnja * Aukcijom prodate akcije GP „Jablanica” u vrednosti 63 odsto njenog kapitala za samo 16.190.000 dinara. Novi vlasnik je AMG grupa iz Beograda * Na Festivalu mladih muzičara u Bugarskoj prvonagrađeni su svi reprezenti Muzičke škole iz Valjeva.

19. Evropska agencija za rekonstrukciju zvanično predala novoizgrađenu Valjevsku toplanu u koju je uložila 49 miliona evra. Izgradnja toplovoda stigla već do Doma kulture, pa će do kraja godine biti ugašeno čak 30 kotlarnica. Iako je danima hladno, grejanja još nema * Vrelo je, na nesreću, jutros bilo u novoj valjevskoj tržnici, gde je u podmetnutom požaru izgorelo 10-tak lokala i deo uprave tržnice. Još jednom je alarmiran problem opreme vatrogasaca koji nemaju ni poštene šmrkove i merdevine.

21. Na tradicionalnom Gospojinskom susretu crkvenih horova u Valjevu nastupili duhovni horovi iz Zrenjanina, Nove Pazove, Šapca, Banje Koviljače i domaćin, hor „Hadži Ruvim”, kojem je priznanje za zasluge u negovanju i širenju srpske duhovne muzike uručio vladika Milutin.

22. Pošto hladni talas ne jenjava, bolnica, škole i obdaništa se najzad greju. Ipak, podsećanje da je dug za grejanje u Valjevu 47 miliona dinara * Međunarodna asocijacija umetničkih fotografa FIAP uvrstila je Majski salon fotografije u Valjevu u svoj kalendar godišnjih događanja u svetu * U centru Valjeva osvanuli grafiti fudbalskih navijača kao protest zbog kazne od 10 godina zatvora za Uroša Mišića, koji je bakljom doživotno osakatio policajca Nebojšu Trajkovića.

24. Donacija švedske vlade valjevskoj Poljoprivrednoj školi za uređenje spremišta za stajsko gnojivo. Još bi se, kao u Danskoj, škola mogla i grejati gasom iz osoke * U Valjevskoj biblioteci poetsko-slikarsko veče valjevske maturantkinje Tamare Jakovljević, uz njenu prvu knjigu pesama „I tama svetlost nosi”, prvonagrađenu na Limskim večerima u Priboju.

25. Valjevci oštećenog sluha na svojoj godišnjoj priredbi pokazali da njihov svet tišine nije izuzet iz lepote i stvaranja i da zaslužuju veću pomoć i podršku * U Valjevu održan skup stručnjaka * borbi protiv besnila čijih je devet slučajeva bilo u našem kraju o U Klubu gimnazijalaca izložba fotografija Đorđa Bukilice, nadahnutih srpskim manastirima i monasima, njihovim uzvišenim duhovnim tihovanjem.

26. Veterinarsku stanicu u Valjevu sa devet seoskih ambulanti kupila firma „Europrom” za 49 miliona dinara.

27. Dan valjevske eparhije proslavljen osvećenjem eparhijskog doma (dar braće Vujić)

Napolju sivo, vlažno i zadimljeno. Gube se vidici i u silnoj buci sa skupštinskih govornica, sa protesta rezervista i fudbalskih navijača. Buči čak i iz novina oko svega, a ničega što se tiče naših života. Dok nas Evropa i dalje kinji, a svet uveliko potresa finansijska kriza, naši političari se međusobno svađaju kao da nam je sve potaman. Kao da se sve vrti oko njih i njihovih stranaka.

Upišite svoj komentar