| Oktobar 2010

Septembarski gemišt

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Makijevo hapšenje i amnestija * Borci o drugovima-gospodi i gospodi-mučenicima * Krušikov „bumbar” * Abrofest *  Šampionska mlekulja Fajla * Dinosaurusi

1. Traljav početak nove školske godine zbog jednodnevnog štrajka upozorenja u većini škola. Normalna nastava samo u osnovnoj školi u Brđanima, u Medicinskoj i Poljoprivrednoj školi. Prvaci se zbunjeno vraćaju kući pričajući o nekom štrajku. Baš lepa prva školska lekcija, za razliku od učenika u Rajkoviću koji su od Privredne komore Srbije dobili kompjuter a njih 60 i školske rančeve *  Mladić u Valjevu nožem smrtno ranio svoju babu.

2. Ugovorena rekonstrukcija vodovodne crpne stanice  na Gradcu * Svečanost na Gradskom trgu za 900 đaka prvaka * U gradskoj kući prijem za  speleologa Ivana Nastića po povratku sa istraživanja najdublje jame na svetu – Klubere Voronje u Gruziji. Radoznalost, entuzijazam i hrabrost mladog Valjevca primer  su njegovim neretko zbunjenim i pogubljenim vršnjacima i svima nama * Na Ubu izložba  arheoloških nalaza iz doba neolita na području ugljenokopa. 

3. Tužna i ružna slika u redu pred kasom robne kuće „Idea”: penzioneri sa punim korpama ulja uoči najavljenog poskupljenja, kao da im od toga život zavisi * Osečina među devet nerazvijenih opština kojima pomaže grad Beograd – tri miliona dinara za vodovod u Peckoj i put Bogdanić-Jalovik * Da li zbog „kisele kiše” ili kakvog nametnika – suši se stotinak stabala bora i smreke u valjevskim parkovima * Nagradu Brankovog kola „Stražilovo”  dobila Valjevka Dajana Petrović za svoj pesnički prvenac „Sozercanje sna”.

4. Povodom izložbe skeleta prastorijskih bića u Valjevskom muzeju i opaske jednog sugrađanina da će nam dinosaursi uskoro šetati osirotelim gradom, na portalu „U gradu info” živa rasprava o gašenju Radio Istočnika, glasila Valjevske eparhije. Imponuje koliko Valjevci poznaju (ne)prilike u koje su zapali svi mediji, pa i crkveni, po onoj „koliko para – toliko i muzike”. Neko je ironično predložio privatizaciju i Radio Istočnika.

5. Pokret za Valjevo na Gradcu obeležio 20 godina od svog osnivanja, vrativši se (voljno ili nevoljno) svojim, prvobitno nestranačkim, principima delovanja na polzu gradu * U manastiru Pustinja i na Medvedniku  likovna kolonija umetnika nekadašnjih valjevskih gimnazijalaca.

8. Češka vlada uložiće 450 hiljada evra u izgradnju stanice za prikupljanje komunalnog otpada u budućoj  industrijskoj zoni grada. Nažalost, već viđene osnove te zone neočekivano su izgubljene, jer je Odbor poverilaca „Stefila”, mahom bivših radnika, osporio gradu kupovinu fabričke imovine * Na Svetskom prvenstvu pobedu naših košarkaša protiv Španije „trojkom” u poslednje tri sekunde obezbedio  Tešnjarac  Miloš Teodosić.

12.  Po poternici Višeg suda u Valjevu uhapšen slikar Bogoljub Arsenijević Maki zbog neodazivanja na obnovljeni proces za incident na političkom mitingu 12. jula 1999. godine. Trebalo bi se setiti one pouke iz Memoara prote Mateje: „Tad je takvo vreme bilo...” * Deseti gospojinski susret crkvenih horova uz učešće horova iz Beograda, Obrenovca, Bečeja i tri valjevska hora * Završen osamnaesti Povlen reli na vrletnoj stazi dugoj 160 kilometara * U dvorcu Dunđerskih u Kulpinu folkloristi „Mladosti” iz Pecke  prikazali tradicionalnu podgorsku svadbu.

13. Gradsko veće ocenilo da se šteta od junskog nevremena sporo otklanja a bez pomoći Republike  nemoguće je sanirati nova klizišta * Među deset predloga za  novi grb i zastavu grada Valjevcima se najviše dopala zamisao akademskog slikara Đorđa Stanojevića.

14. Viši sud za 23. septembar zakazao suđenje a potom  Ministarstvo pravde pokrenulo obustavu krivičnog postupka protiv Makija. S večeri, predsednik Boris Tadić potpisao odluku o pomilovanju, pa je Maki posle 11 godina konačno slobodan * Američka ambasadorka Meri Vorlik obišla poplavom stradalu Tamnavu i uručila pomoć od 10.000 dolara * Valjevska suva šljiva na Sajmu u Moskvi * Valjevo ulaže 2,3 miliona dinara u gradsku mrežu video nadzora povezanu sa policijom.

15. Borci NOR-a na Spomen-groblju na Petom puku obeležili 66. godišnjicu oslobođenja Valjeva, uz opasku: „Dok smo bili drugovi živeli smo kao gospoda, a sad kad smo gospoda živimo kao mučenici” * Valjevska šljiva na Moskovskom sajmu.

16. Ski-staza na Divčibarama zvanično poverena Valjevu * Pozorišni „Abrofest” otvoren Nušićevim „Sumnjivim licem” u režiji Zorana Ćosića * Poljoprivredna škola u svom Đačkom domu instalirala solarno grejanje vode, uz trošak od milion dinara koji će se brzo isplatiti.

17. U Domu kulture izložba i predstavljanje knjige „Savremena arhitektura Valjeva 2000-2010” * Na „Abrofestu”  originalna predstava „Kako i zašto nastaje ranjeni orao” koju je (po motivima Mir Jam, K. Čapeka i B. M. Mihiza) adaptirao i režirao Miroslav Trifunović.

19. Obrad Kostadinović iz Ravnja apsolutni šampion Regionalne izložbe ovčarstva u Valjevu * Posle sinoćne dopadljive drame mlade Jelice Jeremić „Staze klovnova”, simboličan kraj „Abrofesta” sa Slejdovom predstavom „Dogodine u isto vreme”, obe u režiji neumornog Miroslava Trifunovića.

20. Učenici i nastavnici osnovne škole „Sestre Ilić” na Kulturnoj smotri đaka Evropske unije u Velenju sa predstavom „Talični Tom”. Valjevska Peta osmoljetka sarađuje sa velenjskom „Gustav Šilih” * Mionička policija uhapsila dva brata iz Mratišića koji gaje i prodaju marihuanu.

21. U bivšem Domu za nezbrinutu decu „Dr Mihailo Stupar” otvoreno obdanište za 169 mališana za koje ove jeseni nije bilo mesta u postojećim obdaništima * Japanski ambasador Tošio Kunozaki u Valjevskom muzeju otvorio izložbu stare japanske grafike iz privatne kolekcije pariskog Valjevca Ninka Radosavljevića.

22. Štrajk 145 radnika „Valjevo puta” jer im poslodavac (mađarska firma „Betonut”) duguje tri plate i putne troškove * U saradnji sa Vojno-tehničkim institutom i domaćim kooperantima,  „Krušik” osvojio  program protivoklopnih raketa „bumbar” čiju će proizvodnju početi na proleće.

23. U Muzeju prvi koncert kvarteta MISS u ciklusu „Tragom muzike kroz vreme” posvećen Mocartu * U Valjevskoj biblioteci predstavljena knjiga Dejana Milića „Noć duga godinu dana” * Sunčani početak jeseni.

24. Ministarstvo zdravlja obezbedilo 80 miliona dinara za angio salu u Valjevskoj bolnici za snimanje krvnih sudova i vaskularne intervencije * Konferencija u Valjevu o prizvodnji organske hrane koja će biti ozakonjena od iduće godine. Možda ćemo konačno shvatiti da više vrede kvrgave jabuke i druge voćke  od onih „k’o namolovanih” s ukusom plastike.

25. U Agrobiznis centru u Lajkovcu  regionalna izložba 115 priplodnih  krava i junica. Šampionka – krava Fajla Marka Milosavljevića iz Dučića, kao i Olivera Vidosava Čitakovića iz Gornjeg Mušića.

27. Valjevske plate u avgustu nešto veće – 29.902 dinara, ali i dalje oko 4.000  zaostaju za republičkim prosekom. Ubedljivo najviše zarađuju Lajkovčani – 46.356 a najmanje Ljižani – 24.219 dinara * Izvrsna beogradska predstava „PR ili potpuno rasulo” u režiji Egona Savina.

28. Grad obezbedio besplatnu užinu za 110 malih osnovaca iz socijalno ugroženih porodica * Na Večeri srpskog jezika i književnosti u Valjevskoj gimnaziji predstavljeno 50-tak najuspešnijih đaka našeg kraja na republičkim takmičenjima – literata, lingvista, recitatora i glumaca. Opomenuti čak i intelektualci da malo čitaju.

30. U Biblioteci Srpsko-rusko društvo predstavilo delo filozofa Ivana Iljina „Put duhovne obnove”.

Uživamo u blagom suncu koje od nas beži, jer koliko za sutra najavljuju kiše, poskupljenje grejanja, mučne pregovore o Kosovu i sve daljoj Evropi. Ko voli može bez vize da ide u Izrael. Jevreji kažu: „Izgubljen novac – ništa  izgubljeno; izgubljeno vreme – mnogo izgubljeno; izgubljena nada – sve je izgubljeno. Bez novca smo svikli a izgubljeno vreme pojelo nam je najbolje godine života. Još nam je samo nada pretekla. Dok je Sunca i dece.

Komentari

Septembarski gemišt | 30.12.2011 u 16:54

Upišite svoj komentar