| Oktobar 2011

Miholjski septembar

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Sela bez prvaka * Svetsko odeljenje * Valjevo na 80 odsto proseka * Bezvlašće oko Gračanice * Šator pred Višim sudom * Prva avijatičarka Ana Tasić * Umetnički kombinat u staroj Kožari, kolonije u Osečini i na Gradcu * U Tešnjaru gase muziku na struju * MISS iz sfere duše * Zadocnela kiša

1. Nova školska godina sa 1.669 đaka prvaka od kojih 863 u Valjevu. Sela se  gase,  nema više prvaka u Brezovicama, Oglađenovcu, Beomuževiću, Majinoviću i Donjoj Bukovici, kao i u Dokmiru, Čučugama i Raduši u Tamnavi * Dvanaest učenika Tehničke škole preostala dva razreda završiće u Školskom centru „Gorenje” u Velenju * Ubska opštinska i poljoprivredna delegacija bila u slovenačkim Breslovčama sa kojima Ubljani sarađuje u evropskom programu unapređenja sela * Od sinoć u Subotici  izložba zvezdanih slika Slobodana Jevtića Pulike.

2. Valjevska eparhija se ograđuje od grupe navodnih zaštitnika manastira Gračanice i traži od Crkve i države obezbeđenje duhovnog mira monaha * Skulptura Gjusa Rubruka u parku još stoji izvaljena a iz oka tužbalice spomen-obeležja seče knezova  suza ne kaplje već šiklja kao iz fontane. Preko, na zidu Doma kulture, mesecima opstaje sramotni politički grafit... Čiji li je to posao?

4. U hladu lipe na keju priča o ovoletnjem sretanju celog jednog odeljenja valjevskih gimnazijalaca iz 1988; osim jedne Cece,  svi rasuti  po svetu * Vreme bilo idealno za Povlen reli, karavan 50 džipova na vrletnoj stazi od 140 kilometara.

5. U Istraživačkoj stanici Petnica Međunarodna konferencija o novom  pristupu istraživanju različitih antropoloških tradicija, uz učešće studenata i profesora iz 13 zemalja Evrope i Amerike * Likovna kolonija u Osečini ovog puta u okviru  programa „Priroda i umetnost” sa petnaestak  likovnih stvaralaca pod vođstvom Đorđa Stanojevića i Božidara Mandića *  Završeno uređenje valjevske Crkve Pokrova presvete Bogorodice *  Posle skoro mesec dana pala  kiša.

6. Donacija Češke vlade od 400.000 evra za novi sistem grejanja Valjevske bolnice *  Osečinska biblioteka objavila dve zavičajne knjige:  Mladena St. Đuričića „Knez i vitez Tešman Soldatović” i Živana Grujičića „Spomen-kosturnica u Osečini” * Pod tek uređenom Karađorđevom ulicom kod hotela „Narcis” pukla vodovodna cev, jedina  podzemna instalacija koja  nije obnovljena.

8. Krušikov izvoz do sada vredan 12,7 miliona dolara, 10 odsto umanjen zbog nemira u arapskim zemljama * Ubski budžet milijardu i 27 miliona dinara, 44 miliona više zahvaljujući većem udelu opštine u porezu na zarade. Mionica je  po istom osnovu uvećala budžet za oko pola miliona * U Tešnjaru reditelj Zdravko Šotra počeo danonoćno snimanje filma „Šešir profesora Vujića”.

10. Udruženje grupe intelektualaca i studenata Fakulteta likovnih umetnosti „Umetnički kombinat”  radionicama i predavanjima u napuštenoj hali Valjevske kožare  podstiče društveni i stvaralački  aktivizam mladih *  Gospojinski susreti crkvenih horova u Valjevu: „Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke, „Kir Stefan Srbin” iz Beograda, Mešoviti i dečji hor „Hadži Ruvim” i hor Muzičke škole „Živorad Grbić” * U Valjevu gostovala grupa pesnika – učesnika Međunarodnih susreta pisaca u Beogradu.

11.Tokom vikenda saobraćajna policija presrela 90 pijanih vozača od kojih je zadržala 23 sa više od 1,3 promila alkohola u krvi * U Gradcu opljačkana pošta. Lopovi potegli kasu tešku pet tona, ali nisu stigli da je otvore i uzmu pare.

12. Zbog navodne dugogodišnje neažurnosti Valjevo bi moglo da izgubi oko četiri miliona evra vredne nekretnine u Beogradu i Požarevcu  koje mu je za novu bolnicu zaveštao trgovac Milorad Karamatijević * Gradsko pozorište  „Abrašević” sa predstavom „Život u tesnim cipelama” na Festivalu profesionalnih  pozorišta „Dani malih stvari” u Trebinju.

13. Predstava Centra za kulturu „Garavi sokak” pobednik Festivala humora za decu u Lazarevcu * Sedam valjevskih ugostitelja kažnjeno zbog prekoračenja radnog vremena, jer su sa gostima do pola tri uživali u pobedi Novaka Đokovića u Njujorku. Te noći niko zdrav nije gasio televizor niti se uzdržavao od glasnog navijanja.

14. Završna izložba osam mladih autora, učesnika letnjeg projekta udruženja „Umetnički kombinat” * Mladi grafički dizajner Nemanja Radovanović pobednik konkursa za dizajn promotivnog materijala Džez festivala sa sloganom „Po domaćem receptu” * Zbirka pesama „Pogledi na svet” studentkinje medicine Aleksandre Jovanović iz Valjeva najbolja na konkursu Književne omladine Srbije.

15. Borci NOR-a na Vidraku obeležili 66. godišnjicu oslobođenja  grada * Gradska uprava saopštila da je od zaveštane imovine Karamatijevića malo šta preteklo, jer je njen veći deo  od 1955-1976. godine Valjevo otuđilo uz novčanu nadoknadu utrošenu za socijalne potrebe * Valjevska predstava „Život u tesnim cipelama” trećenagrađena na Festivalu profesionalnih pozorišta u Trebinju.

16. Uoči Dana Lajkovca otvorena Fabrika za prečišćavanje vode * Grupa rezervista razapela šator pred Višim sudom iz protesta zbog neisplaćenih ratnih dnevnica.

17. Aero-klub u Divcima priredio zavičajnu promociju i svečanost za Anu Tadić, jednu od tri prve žene pilote  u srpskom vazduhoplovstvu.

18. Osveštan Hram Hrista spasitelja na Ubu, jedna od najlepših novosagrađenih crkava u Srbiji čiji je darodavac kontroverzni biznismen Stanko Subotić * Obrad Konstadinović iz Ravanja šampion Regionalne izložbe ovaca.

19. Gradsko veće predložilo da se svim kafeima u Tešnjaru zabrani živa muzika uz ozvučenje, a pogotovo svirka u letnjim baštama. Većnici su očito uslišili zahteve iz peticije grupe Tešnjaraca čiji san ometa kasna muzika o vikendima. Većini drugih muzika ne smeta nego strašan nered i vriska mladih bukvalno otrovanih alkoholom.

20. Delegacija Valjeva sa većom grupom učenika i nastavnika škole „Sestre Ilić” otputovala u goste Velenju za  praznik ovog slovenačkog grada * Za 40 radnih mesta u crnogorskom supermarketu „Martinović” konkurisalo čak 900 Valjevaca * Konačno pada moćna kiša, ali dockan za sve osim da  olakša jesenju setvu i omogući još malo trave.

22. Grad obezbedio humanitarne pakete za 16 socijalno ugroženih mališana * Grupa vernika opet prekinula istraživanja na crkvi Gračanici, napala arheologa Dejana Bulića i zamela dosadašnje iskopine * U Biblioteci Svetlana Velmar Janković sa knjigom „Kapije Balkana: Brzi vodič kroz prošlost Beograda”.

23.  Na listi razvijenosti Valjevo među 33 od 150 gradova i opština koje su domašili više od 80 odsto republičkog proseka, dok je Lajkovac među 19 najrazvijenijih * Likovna kolonija Valjevske gimnazije na Gradcu sa deset akademskih umetnika * U Galeriji muzeja izložba slika Save Manojlovića „Preobraženje”.

24. U Valjevu obuka 50 nezaposlenih agronoma od kojih će čak 45 biti uposleni  za stručnu ispomoć seoskim domaćinstvima * U Poljoprivrednoj školi Regionalna izložba rasnih konja, sećanje na Radovana Pušića i njegova živopisna kazivanja o znamenitim konjima slavnih gospodara.

27. Prosečna plata u Valjevu 33.405 dinara, 4.000 niža u Mionici i Ubu a najniža u Osečini – 24.600 dinara * Trobroj časopisa „Akt” posvećen ruskoj i nemačkoj poeziji * Prvaci išetali sunčanim kejom, svi u istim ljupkim majicama, šortcevima i kačketima sa oznakom „Moja prva”. Lepo i ohrabrujuće u danima loših vesti i slutnji.

28. U Biblioteci predavanje Branka Matića o društvenoj odgovornosti direktora i preduzeća nekad i sad.

29. U Galeriji narodnog muzeja nova koncertna sezona gudačkog kvarteta „MISS” pod nazivom „Sfere duše”. Prvi koncert posvećen kvartetima o ljubavi uz klavirsku podršku Nikole Zdravkovića.

30. Iz ostavštine glumca Zorana Radmilovića Valjevcima predstavljena knjiga „Zalažem se za laž”.

Samo nas još Sunce izdašno greje. Od navale loših vesti i uznemirujućih nagoveštaja se smrzavamo. Na kosovskim barikadama sve izmiče razumu i kontroli. Kao da vlast i opozicija više brinu i ishodu sledećih izbora nego o ovo malo mira. Od jutarnjeg prelistavanja novina dan nam omrkne. I Sunce se ovih dana uzjogunilo. Još samo da dočekamo vanzemaljce. Samo su mladi i dalje lepi, nasmejani i druželjubivi, jer oni i ne znaju za  bolje dane i prilike.

Upišite svoj komentar