| Septembar 2009

U očekivanju krupnog i hrabrog iskorakaObnovljeni Abro-fest - novo osvedočenje i nova obaveza

Miroslav Trifunović

Abro fest 2009, plakat za predstavu

Abro fest 2009, plakat za predstavu

Što je bilo do pozorišnih stvaralaca – urađeno je! Na redu su valjevske gradske vlasti i ispunjenje njihovih predizbornih obećanja. Reč je, naravno, o obnavljanju Gradskog profesionalnog pozorništa.
Posle dvadeset godina veoma uspešno je obnovljen Alter-inter-pozorišni festival (Abro-fest) u organizaciji Gradskog pozorišta „Abrašević” i Doma kulture uz finansijsku potporu Švajcarske donatorske agencije za pomoć u kulturi.

Od 23. do 27. jula prikazane su četiri žanrovski veoma različite i veoma ambiciozne premijere koje su okupile više od četrdeset glumaca, scenografa, kostimografa, kompozitora i reditelja koji su diplomirali na umetničkim akademijama u Beogradu i Novom Sadu.

Izvedene su: „Leptirica” po motivima pripovedaka Milovana Glišića, „Kako na(e)staje pozorište” Karela Čapeka, „Balada o Jokio” Filipa Kan Gotaide (Japan) i „Klinč” Alekseja Slapovskog (Rusija).

Uz prateće programe Bitefovih predstava na videu (Piter Bruk, Grotovski, Đuli, Barba) specijalni gosti festivala i učesnici okruglog stola bili su: Božidar Đurović, reditelj i v.d. upravnika Narodnog pozorišta iz Beograda i Jelena Bogavac, dramaturg, umetnički direktor Bitef teatra.

Za mesec dana predstave Abro-festa su izvedene 11 puta, predstoje im u septembru gostovanja na festivalima profesionalaca (Trebinje, Vršac) a u oktobru i beogradska premijerna izvođenja (Narodno pozorište, Zvezdara teatar, Bitef teatar) i mnogobrojne druge reprizne izvedbe u Valjevu i na gostovanjima.

Valjevo, dakle, u ovom trenutku ima i profesionalni ansambl i profesionalne predstave za repertoar čitave sezone. Ono što zasad nema je odlučni iskorak ka smanjenju ogromne jalove administracije i troškova u kulturi i preusmeravanje tih sredstava u programe. Za takvo nešto potrebni su časniji i iskreniji dogovori koalicionih političkih partnera i više okupljanja pametnih i kreativnih ljudi oko profilisanja i realizacije kulturne politike grada.

Krupan korak je učinjen. Pitanje je hoće li se Valjevo još jednom odreći mogućnosti da nešto doista učini za svoje mlade kreativne stvaraoce ili će, po ko zna koji put, pustiti da kvalitet, energičan i profesionalan, sa gorčinom napusti ovaj grad.

Na kraju da citiram gosta, Božidara Đurovića:

– Vi imate u Valjevu i pozorišnu tradiciju (Milovan Glišić) i velika glumačka i rediteljska imena, i profesinalne predstave, i kvalitet, ali bojim se da nemate organizacioni potencijal, uticajne gradske ljude na nivou države i da vas ne prate u ambicijama, jer mislima ne sežu dalje od Kolubare.

Upišite svoj komentar