| Septembar 2012

Mihailo Jokić

Zdravko Ranković

Mihailo Jokić (foto: patak.co.rs)

Mihailo Jokić (foto: patak.co.rs)

Predsednik Skupštine Grada Valjeva ističe se ovog vrelog leta na toj (drugorazrednoj) dužnosti neprimerenom agilnošću zavredevši njom i mesto u ovom važnom novinskom prostoru.

Rođen u Divcima 1948. godine Mihailo Jokić je tamo učio i osnovnu školu pa potom Učiteljsku (drugorazrednu) školu na Ubu u kojoj je 1967. godine isprednjačio u đaka generacije. Diplomirao je matematiku na novosadskom (dakle drugorazrednom) Prirodno-matematičkom fakultetu da bi 2000. stekao i zvanje doktor nauka ali je i to postigao izmešteno iz domaćih visokoškolskih institucija prvorazrednog ugleda.

Najduže je kao profesor matematike radio u valjevskoj Ekonomskoj školi (po mnogo čemu drugorazrednoj u odnosu na druge škole u ovome gradu) i bio njen direktor (za mnoge: uspešan). Ta uspešnost, združena sa poželjnom političkom pripadnošću, preporučila ga je za zamenika prosvetnog ministra. Na kratko i nenadano, kao posledica okolnosti nastalih posle 5. oktobra 2000, pripala mu je tamo i ministarska stolica. (Najzad nešto prvorazredno!)

Kad mu ni skorašnja promenjena politička svrstanost nije dodelila više od drugorazrednosti, Jokić se, nanovo i lako, uživeo u takvu ulogu. Zdušno je, mada približen penziji, umesto srednjoškolske profesure pruhvatio svakodnevni odlazak u previsoko zdanje (na trgu koji će se jednoga dana zvati Đinđićevim) posežući tamo i za ponekim odveć očiglednim populističkim poslovima.

A bilo bi prirodnije, bilo bi čovečnije i pravednije, uočljivije i poštovanije, bilo bi dostojnije da se upravo Mihailo Jokić usprotivio, pre i energičnije nego mnogi drugi - plaćeništvu te dužnosti. Doista drugorazredne! I sa premalo posla za onoga koji je ozbiljno shvata i obavlja.

Komentari

Mihailo Jokić | 4.10.2012 u 17:20

A koje si ti skole zavrsio, crni Zdravko? I gde?

slobodan ruzic | 8.11.2012 u 09:27

Upišite svoj komentar