| Septembar 2010

Avgustovske opsene

Hroničar: Ljiljana Kecojević

Temelj industrijske zone * Agonija „Gradca” * Pojasevi za spasavanje Pivare i Radio Valjeva * Tešnjarske sa Aboridžinima, Užičanima i Lensom Lopezom * Valjevo „Mladgrad” * Obnova bašte Doma Vojske * „Arlekino” * Žurka na sahrani

1. Dan kupine na Stavama. Najbolji kupinar  Srboljub Vlajković iz Stanine Reke.  Sa cenom  do 25 dinara teško je održati kupinjake * U Osečini obnovljena likovna kolonija sa desetak umetnika iz Beograda, Novog Sada, Loznice, Valjeva.

2. Uz poreska rešenja u Valjevu prvi put  i ekološka taksa od koje će ove godine biti prikupljeno oko 20 miliona dinara * Na Ilindanskom saboru kod ustaničkog topa u Bratačiću  podgorski harambaša  Milan Mladenović iz Bastava.

3. Nepoznati investitor načisto razvalio prostor nekadašnje Pivnice čime se, uz opustošeno jezgro Gradskog trga, sistematski narušava integritet autorskog dela arhitekte Milana Lojanice. Kamo sreće da grad ima više volje nego snage da preuzme  velelepni prostor nekadašnjeg „Beka” i samim tim oživi čitav Trg.

4. Valjevci za komunalije duguju 780 miliona dinara; za struju 450, za grejanje 81 i za vodu 70 miliona. Neki godinama ne plaćaju grejanje (jedan duguje više od deset prosečnih plata) * Noćna tuča žestokih momaka u Knez Miloševoj ulici, iza koje su osvanuli oštećeni lokali i tragovi krvi na pločniku. Tako je, nažalost, svakog vikenda i u Tešnjaru gde mladi luduju uz loše piće.

5. Valjevac Ivan Nastić u međunarodnom speleološkom timu koji u Gruzuji istražuje najdublju jamu na svetu – Kluberu Volonju, duboku 2191 metara * Početak Tešnjarskih večeri oglasili srpski fotografi izložbom „Na tragu svetlosti” i autorskim predstavljanjem Aleksandra Jovanovića. Kraj Kolubare koncert valjevskih rokera * Letnji istraživački kamp društva „Čučuge” u Stublenici i Paljuvima sa gostima – osmoro đaka i studenata iz Orahovca.

6. Obistinjuju se najave da će poskupeti hrana. Gotovo preko noći cena paradajza na valjevskoj pijaci udvostručena. Skuplje i meso, uskoro i mleko. Dobro će doći večeras predstavljena  knjiga Rodoljuba Tanasića „Opstanak” * U Istraživačkoj stanici u Petnici Međunarodni letnji kamp 13 studenata iz SAD, Izraela, Nemačke, Španije * Tešnjarske večeri ozvaničio proslavljeni  voditelj Mića Orlović uz koncert filmske muzike novosadskog Big benda. Užice – grad u gostima, predstavio svoju etnografsku zbirku  a Internacionalni studio umetnost magičnih Aboridžina. Iz Užica i dve pozorišne predstave – „Rumunija 21” i na maloj sceni čudesno oživele bašte Doma vojske „Crvenkapa” Ace Popovića u režiji Milana Neškovića.

7. U galeriji ‘Le petit Consulat  Društvo za ulepšavanje Valjeva priredilo omaž slikarki Kosi Bokšan sa video zapisom o njoj i njenom saputniku Petru Omčikusu. U Galeriji 34 slike Radomira Vergovića iz Užica. Zbog pljuska, nažalost, skraćen koncert legendarne Ju grupe * Učesnici međunarodnog Foto-kampa Društva istraživača snimaju osmehe Valjevaca i skrivena mesta grada.

8. Uz „Enciklopediju ruske folozofije” u Tešnjaru razgovor o značaju enciklopedizma u nacionalnoj kulturi,  izložba iz etno-zbirke Šabačkog muzeja, pokazne radionice narodne umetnosti, suveniri... Na letnjoj pozornici koncert folklorista „Abraševića”, „Krušika” i „Đerdana”.

9. U Tešnjaru veče pesnika Petra Pajića a kraj Kolubare koncert sjajnog bluz i rok gitariste Lensa Lopeza,  najprijatnije osveženje Tešnjarskih večeri.

10. Među novim stipendistima Republičkog fonda za mlade talente 13 srednjoškolaca iz našeg kraja, od kojih po dvoje iz Ljiga i Uba * Tešnjarsko veče sa monografijom o Kazimiru Maljeviču i ruskoj avangardi, Simovićevom „Hasanagicom” u izvođenju Puls teatra, slikama Dejana Bogojevića, romskim ansamblom „Ođila”...

11. Na Međunarodni dan mladih Valjevu nagrada „Mladgrad” za podršku omladinskim inicijativama * Tešnjarsko veče posvećeno deci, mladim istraživačima,  valjevskim slikarima i zbirci „Pesničko bratstvo” Branka Jezdića Defe, Blagoja Rankovića i Ace Vidića.

12.  Udruženje „Zdravo da ste” i Društvo istraživača obeležili Međunarodni dan mladih * Šareno Tešnjarsko veče u kojem se izdvojilo predstavljanje Udruženja „Valjevo za vas” i koncert Maje Volk i beogradskih fadista.

13. Gradilište autoputa Beograd-Južni Jadran u Nepričavi otvoreno je 29. jula samo za slikanje. Odmah potom je povučena mehanizacija jer nije završena eksproprijacija zemljišta za trasu, posebno u Ubskoj opštini gde je od osam kilometara otkupljeno samo dva a biće neophodno i iseljavanje nekih domaćinstava u Rukladama *  U Tešnjaru izložba slika  Zorana Andrića „Boje Kipra i boje Valjeva” i koncert hora „Abrašević”.

14.  Poezijom Momčila Trifunovića, poslednjom u nizu izuzetno posećenih pozorišnih predstava, u bašti Doma vojske i latino-plesom okončane Tešnjarske večeri sa više od stotinu svakojakih programa i nikad življom čaršijom. Možda se u obilju svakojega preteralo, ali su želje i namere bile dobre i u ponečem podsticajne.

17. Na prvom ročištu stečajni upravnik Valjevske  pivare  izvestio da je za mesec dana od uvođenja stečaja fabrika ostvarila dobit od oko osam miliona dinara, ali da dug sa kamatama od dve milijarde nikako ne može otplatiti. Opšte je uverenje da Pivara zaslužuje pomoć  grada i države da opstane * Grad  je rad da od stečaja sačuva i Radio Valjevo, svoj prvi elektronski medij, tako što preuzima njegovu imovinu a broj zaposlenih svodi na desetoro. Preostalih 16 radnika prihvata otpremninu.

18. Najzad počela izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran  od Uba do Lajkovca a ministar Milutin Mrkonjić kaže da će ova deonica biti završena za godinu dana ili će  podneti ostavku * Agencija za privatizaciju izvestila da nema osnova za poništenje privatizacije „Gradca” a ništa bolje  vesti  čelnici Valjeva nisu poneli ni iz Ministarstva ekonomije *  Za 50. festival u Guči Muzej trube dizajnirao Dušan Arsenić a njegovu zamisao ostvarilo valjevsko preduzeće „Eurobarat”. U sveopštoj gučanskoj gunguli i preterivanju Dulov muzej deluje svetski.

19. Većinski vlasnik „Gradca” (kompanija „Skab” iz Zrenjanina) podneo zahtev za stečaj fabrike! Radnicima koji  od maja štrajkuju ostaje  nada da će im zlehudi poslodavac barem  isplatiti skoro jednogodišnju zaradu i ostale dugove * Folklorno društvo „Gradac” na velikoj turneji po Australiji, od Kanbere preko Melburna do Sidneja.

20. Ministarstvo ekonomije rado da pomogne  Valjevskoj pivari u izbegavanju stečaja reorganizacijom preduzeća i olakšicama u otplati poreskog duga od  milijardu dinara. Izvan lokalpatriotskog okruženja, znalci upozoravaju da je Atlas grupa  za male pare kupila Pivaru a da se otpisom velikog poreskog duga oštećuju svi građani *  Pokušaji spasavanja olakom privatizacijom obezvređenih preduzeća podseća na igre opsenara. Poput žonglera i bacača vatre iz radionice „Uzemljenje” koji su večeras prošetali Knez Miloševom ulicom.

24. Valjevo za 200 miliona dinara kupilo 14 hektara fabričkog kruga i hale  propalog preduzeća „Stefil”, osnovu buduće gradske industrijske zone * Ministar prosvete Žarko Obradović u Petnici obećao da će za programe Istraživačke stanice  biti više para * Mimo volje Ekološkog društva i ljubitelja Gradca,  po nalogu preduzeća „Srbija vode”  a uz saglasnost gradske uprave, kod brane pletare isečeno 27, navodno oštećenih, stabala topole, jove i ive.

26. Štrajk upozorenja 185 radnika valjevskog Doma zdravlja. Zbog dve godine zamrznutih plata „vruću jesen” najavljuju i radnici drugih javnih službi.

27. U Osečini otvoren Peti sajam šljive sa oko 200 izlagača a među  gostima i voćarske kompanije iz Rusije i Francuske.

28.  U Valjevu Rusko-srpska konferencija o suvoj šljivi koja bi, uz bolji kvalitet, mogla biti važan izvozni posao Srbije * Uz jubilej Moderne galerije izložba velikog platna Vase Dolovačkog „Arlekino”.

29. Beogradski „Pres” objavio opširnu reportažu (sa video zapisom  uz internet izdanje) sa sahrane Svetislava Lučića iz Todorin Dola kod Mionice koja je, zavetom  pokojnika, okončana muzikom i veseljem. Još sočnije ovu žurku na sahrani prenosi zagrebački „Jutarnji list” pod naslovom „Najluđi srpski pogreb svih vremena”. Kakvo vreme takvi i običaji.

Zbog Kosova trpimo nikad otvorenije pritiske svetskih moćnika na granici poniženja. Izaslanik Evropske unije u sred Beograda reče da je nova karta Balkana definitivno iscrtana. Međunarodni monetarni fond nam „steže vrat” nepristajanjem na skoro odmrzavanje plata i penzija, a i tada tek za mrvicu. U međuvremenu cene svakodnevno rastu i pravo je čudo kako se  preživljava sa prosečnih tridesetak hiljada dinara. Svim nedaćama uprkos, Tešnjarske večeri su izmamile svu silu druželjubivosti, optimizma i veselja valjevskog feragosta. Sami sebi ličimo na maskirane tužne arlekine, kao sa slike Vase Dolovačkog.

Komentari

Avgustovske opsene | 2.10.2010 u 07:56

Da, kako god se okrene, Valjevo - vri !!! Ima loših vesti, loših događaja,propadanja preduzeća, nekadašnjih socijalističkih perjanica i konkretno, sasvim solidnih poslovnih i proizvodnih celina, poznatih i priznatih i lokalno i šire, a bogme i u belom svetu. Ljudi, prosečni,obični, hvataju se za glavu, nemaju novca, nemaju posla. Rastu generacije mladih, neki zdravo, a neki bolesno. Tešnjarske večeri, pozorišta, muzej, galerije, lokalni mediji, sve to radi, stvara dobro, ustvari, kako ume i zna, a ja vidim - dobro. Radio i tv Valjevo - bruka, nama daleko od Valjeva, programi o događajima i ljudima na netu bili su direktan, živi i topli dodir sa Valjevom. Na vlasti je da ga ipak oživi i ponovo usvoji. Taj medij nije za privatnika, pogotovo ovog koji se izgleda sa svojim parama igra svojih igrica sa ovom kućom i njenim ljudima. To jeste anomija. I dalje bih mogla pričati, Lj. Kecojević je sve ovo lepo nabrajala. No, u osnovi, imam doživljaj da ljudi i prostori Valjeva žive, imaju svoju dinamiku, razvojnu i nerazvojnu, imaju šarenilo od apatije do energije stvaralačke, imaju i čine, iz svojih želja, nakana, talenata, moranja... Topli pozdrav svima, Spasenija Kolček, Sarajevo

spasenija kolček | 2.10.2010 u 07:56

Upišite svoj komentar